АБВ обявява до 10 дни кандидата си за президент 07.09 | 16:45

Първанов иска българското председателство да постави приоритет енергийната сигурност на ЕС

От iNews.bg

Партия АБВ ще обяви до 10 дни кандидатурата си за президент. Това съобщи лидерът на партията Георги Първанов по време на пресконференция като подхвърли иронично по адрес на ГЕРБ и Бойко Борисов, че "АБВ не се притеснява от зодии и ретроградния Меркурий".

"Ние не се притесняваме от зодии и ретроградния Меркурий и ще обявим своя кандидат преди този на ГЕРБ. Бъдете спокойни, не сме зависими нито от зодиите и от Меркурий, нито от поведението на другите политически формации", заяви бившият президент.

Той обяви, че до 10 дни партията му ще свика своя политически форум, на който пред членовете на Националния съвет ще обоснове позицията си за това кой да бъде кандидатът, каква да бъде политиката и медиите ще бъдат информирани за решението.

Първанов предупреди, че пред Европа може да се появи проблем - "по-голям от този с бежанците и това е енергийната сигурност". Той посочи и че ни трябва по-активна дипломация със страните - източници на природен газ.

"Европейската енергийна сигурност е проблем, който ще избухне след някоя и друга година с още по-голяма сила, може би дори от бежанците. И може така да се случи, дори да не го искаме, че това да стане приоритет на нашето председателство на ЕС. Нищо по-естествено от това ние да го заложим като приоритет, включително и да създадем съответните механизми за изработването на една координирана, ако не обща европейска политика", препоръча Първанов.

"Защо например, страната ни да не проведе Втора софийска среща - не просто на работно ниво, а на политическо и най-висше равнище, на което да се изработи подобна единна стратегия?", пита лидерът на АБВ.

"На нас ни трябва много по-активна енергийна дипломация по отношение на страните - източници на енергоресурси, в случая природен газ - Русия, Азербайджан, ако щете дори, и Казахстан", категоричен е той.

Водещи

Най-четени