АБВ ще организира референдум за двойното гражданство 02.04 | 16:35

Целта е да се ограничи по законен начин гласуването в Турция

От iNews.bg

Нов референдум възнамеряват да организират от АБВ. От партията, която не успя да прескочи 4-процентната бариера и остана извън арламента, започват да събират подписи за ново всенародно допитване. Темата на референдума ще бъде за двойното гражданство – българско и от държава извън Европейския съюз. Засега още не е формулиран въпросът, но идеята е да се ограничи по законов начин изкривяването на изборите у нас чрез участието в тях на изселниците в Турция, които имат български паспорти. Това стана ясно от думите на заместник-председателя на АБВ Румен Петков.

"Ще проучим детайлно проблема с възможното двойно гражданство в Турция, както и в други страни извън членовете на Европейския съюз. Ще предприемем тези действия, за да ограничим възможността не с популистки хватки и противозаконни действия”, каза той, цитиран от БНР.

Паралелно с това от АБВ ще настояват да започне незабавна дискусия по цялостната нормативна уредба, която засяга изборния процес, съобщи още Петков. "Да се фокусираме и върху избирателната система, върху гарантиране на мажоритарен елемент в нея, върху решения, които да ограничат търговията с влияние, търговията с гласове”, обясни той.

Най-четени