АДФИ скастри „Софийска вода“ 21.10 | 20:40

Дружеството нарушило Закона за обществените поръчки

От Десислава Маданска

Общо над 10 млн. лева е изхарчила "Софийска вода" в нарушение на Закона за обществените поръчки. Парите са изразходвани от 2010 г. до края на 2012 г. за охрана и за доставка на водомери. Това показва проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), информира в. "Труд".

През одитираният период столичният ВиК концесионер е похарчил парите или без да обявява търгове, или като е разбивал големи поръчки на малки процедури под праговете, за да се избегнат конкурсите.

Срещу компанията са съставени актове за административно нарушение. 

От агенцията посочват, че през разглеждания период дружеството е сключило с шест фирми договори за доставка на водомери. А този разход влиза в цената на водата, показва справка в доклад на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Фирмите за водомерите са избрани след обявяване на "заявки за доставка".

Общо изхарчената сума е над 2,61 млн. лв.

На въпрос на АДФИ защо не е обявен конкурс, от ВиК компанията посочили, че обществената поръчка се е провалила, защото избраният доставчик не е изпълнявал ангажиментите си коректно. Според извършената от инспектори проверка обаче станало ясно, че "Софийска вода" е нарушила Закона за обществените поръчки при процедурата за тази поръчка, като неправилно е избрала победителя.

Одитът на финансовата инспекция сочи още, че през 2011 г. и 2012 г. компанията е сключила два договора за охрана с частната компания "Викинг Николов" за 2,34 млн. лв. и със СДВР за 6,63 млн. лв. Поръчки и в двата случая не са обявявани с мотив, че първата процедура се е провалила.

Водещи

Най-четени