АЕЦ „Козлодуй“ отваря врати за любопитните 31.05 | 11:40

Желаещите да разгледат централата ще могат да го направят на 11 юни с предварително записване

От iNews.bg

За поредна година АЕЦ "Козлодуй" организира ден на отворените врати, по време на който всеки желаещ ще може да се запознае отвътре с единствената ни засега атомна електроцентрала. За целта обаче хората ще трябва да се запишат предварително.

Посещенията за разглеждане на 1000-мегаватовите енергийни блокове – 5-и или 6-и, обаче ще се извършват само срещу предварително записване. Ще се сформират групи от 20 души до запълване на местата в тях. Часовете за влизане в АЕЦ са от 9:00 до 15:00 ч. през половин час. Записванията стават на тел. 0973/7 28 30 за блок 5 и на 0973/7 40 16 за блок 6. Желаещите ще могат да се запишат от 6 до 9 юни включително от 13:30 до 15:30 ч.

Посещенията започват от Информационния център на АЕЦ "Козлодуй”, намиращ се на площадката на атомната централа. В програмата за деня, наред с разглеждането на командна и машинна зала на 5-и или 6-и блок, където водачи ще бъдат експерти от АЕЦ "Козлодуй", са включени демонстрации на работа с противопожарна техника и на измервания с мобилната лаборатория за мониторинг на околната среда.

Необходимо е 1 час преди часа за посещение, за който хората са се записали, да се регистрират с документ за самоличност на определеното за целта място в Информационния център. Това се отнася и за членовете на семейства, като децата до 16-годишна възраст трябва да са с пълнолетен придружител. Посрещането и регистрацията започват в 8:00 ч. Достигането до Информационния център на АЕЦ ще става чрез използването на осигурения от централата безплатен автобус, който ще тръгва между 8:00 до 14:00 ч. на всеки кръгъл час от спирка "Бриз" в самият град Козлодуй. За пристигащите с личните си автомобили автобусът ще потегля отново на всеки час от паркинга на Контролно-пропускателния пункт на АЕЦ от страната на гр. Козлодуй.

Водещи

Най-четени