АМ "Марица" ще минава над Виа Диагоналис 18.06 | 15:18

Става дума за известния дълъг път от Средна Европа към Константинопол

От Кремена Бедерева

Последният участък от автомагистрала "Марица" ще бъде построен върху част от римския път Виа Диагоналис. Откритието бе направено от екип на Националния археологически институт и музей при Българската академия на науките по време на спасителните археологически разкопки в местността Хауза, разположена до ГКПП Капитан Андреево.

Това съобщи ръководителят на екипа проф. д.и.н. Васил Николов. Той уточни, че става дума за известния дълъг път от Средна Европа към Константинопол, който минава през Белград, София, Пловдив, Одрин към днешния Истанбул.

Не очаквахме, че ще попаднем на такава находка. Пътят е с дължина 130 метра, които сме разкрили. Никъде в България няма открит толкова дълъг участък, каза проф. Николов. По думите му за целия път се знае, че е широк от 6 до 8 метра, а разкритият в "Хауза" е с широчина 18 метра.

Той посочи, че екипът им е предимно от праисторици, затова поканили колеги специалисти по античните пътища, но и те нямали обяснение защо е толкова широк тоя участък от Виа Диагоналис. Откритият път е настлан с речни камъни, има два банкета, които археолозите са почистили.

В средата настилката е изнесена, но той е бил леко издут - както се правят римските пътища, за да се отводняват, обясни ръководителят на екипа. Според него участъкът трябва да се проучи много внимателно, защото това е находка.

Археологическите разкопки се осъществяват от три месеца върху площ от 25 декара. Голямата част от проучваната площ е покрита със структури от къснонеолитно ямно светилище, което включва останки от централна обредна постройка, стотици обредни ями и три рова, два от които са концентрични и обграждат сакралното пространство.

Този комплекс от периода между 5200 и 4800 години преди Христа няма аналогии в Югоизточна Европа и е сериозен принос към знанието за първата европейска цивилизация, процъфтявала в днешните български земи, смятат археолозите.

Най-четени