АМ "Тракия" ще стига до Ямбол другото лято? 24.08 | 11:26

През септември ще бъде готов проектът за участъка на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле

От Кремена Бедерева

На отиване към морето до 30 юни 2012 г. ще се стига по автомагистрала "Тракия" поне до град Ямбол. Това обеща министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев в ефира на съвместното предаване на Дарик радио и БНТ.

"Бяхме обещали на отиване към морето хората да стигнат през Стара Загора до Нова Загора по готова нова магистрала и през Нова Загора до Ямбол по готова нова магистрала, три месеца предсрочно, защото гръцката компания (гръцката компания "Актор" строи отсечката от Нова Загора до Ямбол - бел. ред) го обеща, това ще стане", каза министърът.

Той допълни, че българският консорциум (сдружение "Тракия IV", което строи участъка от Ямбол до Карнобат) много здраво се е въодушевил, работят и по думите му искат да добавят още 14 км след Ямбол, за да се стига до път І-7, от който да се завива наляво и се излиза на Петолъчката.

"Това ще бъде феноменално, ако успеем да го завършим към 30 юни 2012 година", каза той.

Според него няма проблем, ако не се спази един срок със седмица-две и това не е драма, но когато не се спазва с 40 години, това е жестока драма.

През септември ще бъде готов проекта за участъка на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле, където ще бъде изграден тунел. До тогава ще бъде финализирана цялата документация, обеща още Плевнелиев. 

Относно строителството на АМ "Тракия" и "Марица", регионалният министър съобщи, че те се строят по цялото им протежение и са в срок.

iNews припомня, че в началото на август месец премиерът Бойко Борисов, при проверката на Лот 2, 3 и 4 на АМ "Тракия" каза, че през 2012 година автомобилите вече ще пътуват по новата магистрална отсечка, която ще свърже пътния възел край Стара Загора и Петолъчката.

В инспекцията тогава участваха още министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев и представители на фирмите-изпълнители. Магистралата е приоритет за правителството и изграждането ѝ ще бъде проверявано често, допълни още Борисов.

Над 1/3 от отсечката от Стара Загора до Нова Загора е асфалтирана и предстои да се добави износващия слой, съобщи Икономическият портал на Стара Загора. На изпълнителите на обектите до момента са изплатени 135 млн. лева, като се спазват всички срокове, уточниха тогава след проверката.

Той уточни, че са в ход отчуждителни процедури за изграждане на седем километра пътна връзка между автомагистрала "Тракия" и Стара Загора.

До края на октомври тази година ще бъде обявена процедура за избор на изпълнител на новия проект, за който е осигурено финансиране от правителството.

Получаваме редовно сумите по договор от регионалното министерство и се разплащаме с работниците и подизпълнителите, увери и инж. Цветан Цонев, изпълнителен директор на "Трейс". Компанията е изпълнител на Лот 2 от автомагистрала "Тракия".

Той заяви, че изпълнението на проекта върви успешно, заради много доброто партньорство в правителството.

 

Водещи

Най-четени