АПИ: Над 600 машини обработват пътните настилки 18.12 | 10:59

Шофьорите трябва да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, апелират от Агенцията

От iNews

Над 600 машини обработват пътните настилки, за да се осигури безопасността на пътуване при зимни условия. Шофьорите трябва да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия.

Националният институт по метеорология и хидрология определи жълт код в областите Габрово, Велико Търново, Търговище, Шумен и Смолян, в които се очакват снеговалежи и образуване на снежна покривка между 5-10 см. В областите Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали се очакват валежи от дъжд, които в края на деня ще преминат в сняг и ще се образува снежна покривка до 7 см.

 Агенция "Пътна инфраструктура" апелира към шофьорите на тежкотоварни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да спазват дистанция и указанията на контролните органи. Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за зимни условия, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

При необходимост е възможно да се спира движението за извършване на снегопочистване и превантивна обработка на пътните участъци, за да се избегне възникването на пътни инциденти. 27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим и са в готовност за поддържане на републиканската пътна мрежа.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ - www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.

Водещи

Най-четени