АПИ: Трафикът се засилва, не отлагайте прибирането! 02.01 | 14:44

В четвъртък и петък пътната обстановка ще се усложни с нови снегове

От iNews.bg

Следпразничното прибиране не бива да се отлага, тъй като в в четвъртък и петък се очакват сериозни снегове и пътната обстановка ще е много по-сложна. Препоръчително е всички да се приберат до тази вечер, защото е създадена е организация и при влошаване на времето ще има своевременна реакция. Това предупреди по Нова телевизия инж. Георги Златев от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Той призова шофьорите да не отлагат тръгването си в последния момент. Днес е последният ден от поредицата почивни дни за Нова година. Очаква се засилен трафик в посока София и прибиране на стотици хиляди автомобили.

В същото време обаче пътната обстановка в цялата страна продължава да е усложнена.

"Информираният пътуващ е по-добър от неинформирания", заяви Златев. В столицата се въвеждат две ленти за движение при Владая. Той призова пътуващите да ползват и автомагистрала "Люлин".

Според него причината стотици автомобили да останат в снежния капан на магистрала "Тракия" в навечерието на Нова година е природното бедствие.

"Така или иначе, пътувайки от София за Бургас, вие пътувате от запад на изток и респективно от изток на запад. Преобладаващите ветрове, които създадоха затруднения са северни. Абсолютно съм съгласен, че изграждането на снегозащитни пояси, определено би подобрило това нещо, но частната собственост е неприкосновена и изграждането на тези пояси, е изключително затруднено", обясни експертът.

"Има поставени знаци навсякъде. Днес от 14.00 до 20.00 часа е спряно движението на товарни автомобили. По всички пътища с ограничения има поставени знаци, указващи времевия интервал, в който е спряно движението на товарни автомобили", посочи той.

Все още няма голямо натоварване на трафика в страната от завръщащи се автомобили, но движението в София се засилва. Пиковият час ще е след 16.00 часа, заяви за Фокус комисар Тенчо Тенев, началник на Отдел "Пътна полиция” към СДВР.

"Леко е засилен трафикът в момента. Служителите на "Пътна полиция" са разположени на входните артерии на София", уточни той.

По думите му за момента на територията на столицата няма сериозни пътни инциденти. "Регистрирани са само леки пътнотранспортни произшествия. При последното е пострадала пътничка в лек автомобил. Закарана е в болнично заведение за преглед", обясни началникът на "Пътна полиция". Инцидентът е станал в района на бул. "Цариградско шосе".

Прогнозата за времето за днес е да няма валежи, но температурите са изключително ниски. Пътните настилки са обработени с материали против хлъзгане, но водачите трябва да са особено внимателни в планинските участъци.

Чрез мобилно приложение шофьорите могат да проверяват дали по маршрута, който са избрали има някакви затруднения и пътни проблеми. Информация за състоянието и проходимостта на пътищата шофьорите могат да получат и на сайта на АПИ, или на дежурния телефон на институцията - 0 700 130 20, напомни Георги Златев, директор на дирекция "Пътно поддържане" в АПИ по БНР.

Той посъветва преди тръгване на път да се проверява изправността на автомобила и дали има достатъчно гориво, както и да не се тръгва в  последния момент към големите градове. По данни на "Пътна полиция" се очаква няколкостотин хиляди автомобила да се завърнат в София.

Натоварен е трафикът между Кулата и Сандански, както и по главен път Е-79. На ГКПП Кулата изчакването е между 7 и 8 минути. Опашките от гръцка страна в посока България се увеличават постоянно. Освен български автомобили, към България пътуват и много гръцки, предупреди по БНР Станислава Тонкова от "Съюза на българските автомобилисти".

В София се очаква да влязат 200 000 автомобила, но към момента всичко е спокойно. Единственият проблем е студеното време, заради което някои автомобили не са могли да запалят.

Колона от коли се е образувала по пътя от Предел до Симитли- посока София, заради включването към главния път Е-79, където движението вече е интензивно.

Водещи

Най-четени