АПИ обвини фирма в изнудване за поддръжката на приложението Lima 17.12 | 18:18

Комични ситуации е имало вчера при почистването на магистралите, разказа шефът на пътната агенция Светослав Глосов

От iNews

Шефът на пътната агенция Светослав Глосов обвини разработчика на мобилното приложение за актуална пътна обстановка ЛИМА в изнудване. По думите му има много забележки към изпълнителя на проекта и реакциите му относно внедряването на новите технологии.

Водят се разговори с разработчика, които се опитва да ни изнудва като иска безумно висока цена за поддържане на приложението", е казал председателят на Управителният съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) пред журналисти, цитиран от пресцентърът на пътната агенция. Той е подчертал, че ще се направи всичко, което е възможно приложението да работи и системата да е съвместима и свързана с тол системата, за да се дава навременна и единна информация на шофьорите.

Припомняме, че разработване и въвеждането на интелигентна система за управление на трафика е част от европейски проект на Агенция "Пътна инфраструктура" с бюджет от над 5.8 млн. лв. Средствата идват от оперативна програма "Техническа помощ". Мобилното приложение LIMA е част от дейностите по проекта. Поръчката е спечелена от "Декарт" в конкуренция с още шест компании с цена от 751 400 лв. без ДДС, става ясно от регистъра за обществените поръчки. В момента приложението не е достъпно за изтегляне от сайта на АПИ, показа проверка на "Монитор".

Комични ситуации е имало вчера при почистването на магистралите при снеговалежа в неделя. Шофьори на снегорини са се молили на водачите да не карат в аварийната лента, за да могат да почистят, е коментирал Глосов. "При чистенето на снега на републиканските пътища са спазени техническите изисквания. Два часа след спиране на валежа е срокът за почистване на автомагистралите, а за останалите класове пътища сроковете са по-дълги, е оправдал забавеното почистване шефът на АПИ. Той е подчертал, че практиката и в Западна Европа, и в САЩ е при силен снеговалеж какъвто имаше вчера, пътят да се затваря и да не се допуска никакво движение. Глосов посочи, че правилата за движение трябва да се спазват и даде пример с шофьори на ТИР-ве на автомагистрала "Хемус", които въпреки забраната за движение са навлезли в участъка и са блокирали трафика за часове.

Глосов е съобщил, че за закъснение при снегопочистването на участъка от АМ "Струма" на територията на област Кюстендил ще бъде санкционирана снегопочистващата фирма. В момента се прави анализ на извършената от нея работа. По повод публикуваните в социалните медии кадри за полагане на асфалт на пътя Тетевен - Гложене при сняг инж. Глосов посочи, че извършените дейности са недопустими и са изпълнени без знанието на АПИ. Фирмата ще фрезова участъка и ще го асфалтира отново за нейна сметка, когато метеорологичните условия позволяват.

Водещи

Най-четени