АПИ обещава проходът „Шипка“ да бъде отворен следобед 07.02 | 10:23

Над 700 снегорина са чистили пътищата през изминалата нощ

От iNews.bg

Екипите на пътноподдържащите фирми работят за разчистването на "Шипка" и се очаква в следобедните часове движението по него да бъде възстановено. Троянският проход остава затворен, тъй като и в момента по билото вали сняг, има снегонавявания и преспи, а в следващите часове се очакват и нови валежи. Спряно е преминаването на тежкотоварните автомобили над 12 т през "Котленски", а "Превала" е затворен за движение на превозни средства над 12 т, както и за ремаркета и полуремаркета. Без ограничение е движението през проходите "Република", "Петрохан", "Ришки", "Айтоски", "Предел", "Приморски" и "Рожен".

Усложнена остава обстановката в областите Разград и Търговище. Заради почистването на снега е ограничено движението по второкласните и третокласните пътища. В област Смолян движението на всички автомобили по републиканските пътища е с вериги. В общините Доспат, Борино и Девин е забранено движението на тежкотоварни автомобили над 12 т, с ремаркета и полуремаркета. Ограничено остава движението на МПС над 3,5 т по второкласния път II-37 Батак – Доспат.

Над 700 машини са обработвали пътищата от републиканската пътна мрежа през нощта. Пътноподдържащите фирми са на 24-часов режим за почистване републиканските пътища и осигуряване на движението при зимни условия. За повишаване безопасността на движение при необходимост се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там, където се налага заради силния вятър и снегонавяванията, е възможно трафикът да се спира изцяло до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя.

Агенция "Пътна инфраструктура" апелира шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg , както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

Водещи

Най-четени