АФИС: Доверието в кабинета "Орешарски" расте 09.04 | 12:59

Ако изборите бяха в неделя, БСП води над ГЕРБ с 1%

От Ивелина Георгиева

Ако евроизборите бяха тази неделя, БСП ще води с 1% над ГЕРБ. Резултатите, получени от изследване на АФИС, отреждат първото място на БСП с 18%, следвани от ГЕРБ – 17%, ДПС – 4,8%, по 3,2% за "Атака" и "България без цензура", 3,1% – АБВ, ако изборите за европейски парламент се състоят идната неделя.

Депутатски места в Брюксел ще получат БСП, ГЕРБ и ДПС. Те ще си разпределят най-малко 14 от 17-те депутатски мандата, които се полагат на България.

Шанс да прескочат бариерата от 5,88% и да вкарат по един евродепутат имат "България без цензура", "Атака" и формацията на Георги Първанов АБВ.

Реформаторският блок и Националният фронт за спасение на България се нареждат сред партиите, които няма да получат шанс да вкарат депутати в Европарламента, но могат да претендират за депутатски места при евентуални парламентарни избори у нас.

Данните от изследването сочат, че избирателната активност ще бъде около 2,5–2,8 млн. души, което означава, че за един депутатски мандат ще са необходими най-малко 150–160 хил. гласа. 86% от потенциалните избиратели вече са наясно за кого ще дадат гласа си.

Битката между двете водещи партии БСП и ГЕРБ продължава да е оспорена. Само те двете ще разделят помежду си между 1,5 и 1,7 млн. гласа.

ДПС и "Атака" разполагат с най-мобилизираното ядро от твърди гласоподаватели. При всички останали декларациите за евентуална подкрепа на 25 май са свързани с известни колебания, макар и в различна степен.

Според изследването нивата на неодобрение на действията на правителството спадат и дори се наблюдава леко покачване на доверието в дейността на министрите и на изпълнителната власт. Данните отчитат, че кабинетът "Орешарски" печели свои нови симпатизанти, които прехвърлят автоматично подкрепата си в полза на БСП.

"Новите" гласове за БСП, които компенсират травмата, която експрезидентът Първанов причини на бившите си другари, са измежду по-активните демографски прослойки, предимно бизнес ориентирани и обитаващи по-големите градове. С най-висока популярност се ползват действията на кабинета срещу монополите и най-вече срещу ЕРП-тата и търговските вериги. Това не повишава съществено нивото на оптимизъм за бъдещето, но води до успокояване на напрежението.

Очевидно е, че към този момент прогнозите са повече в полза на левите партии, които, освен всичко останало, са и по-малко на брой в сравнение с десните и центристките формации. 

Водещи

Най-четени