Абдулах Бююк е най-верояно "гюленистът", чиято екстрадиция Анкара иска 01.08 | 14:12

Турция два пъти е искала да й върнем бизнесмена в началото на тази година, като и двата пъти българският съд е отказвал.

От iNews.bg

Мъжът, чиято екстрадиция Турция смята да поиска от страната ни, най-вероятно е Абдулах Бююк. Това стана ясно от изказването на правния министър Екатерина Михайлова по-рано днес. Тя не спомена директно, че става въпрос именно за Бююк, но обясни, че "има едно съвпадение на името Абдулах", чиято екстрадиция била поискана от турските власти още през март, но българският съд е отказал да го върне на съседите.

Турска официална делегация ще поиска от България екстрадирането на лице, заподозряно във връзки с духовника Фетулах Гюлен и в участие в подготовката на опита за преврат в южната ни съседка на 15 юли, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу вчера.

Абдулах Бююк е влязъл у нас през февруари, искал е убежище, което му е било отказано, но е отказана и екстрадиция, съобщи "24 часа".  У нас Бююк се е занимавал с търговия с интернет домейни, има и съдружници, които са отказали коментар.

Анкара два пъти е искала екстрадицията на бизнесмена в началото на тази година, като и двата пъти българският съд е отказвал. Последното решение е от 28 март тази година и е окончателно, твърди бТВ.

По неофициална информация в момента Бююк не е в България.

Водещи

Най-четени