Абитуриенти и седмокласници отново на изпити 22.05 | 10:25

12-ти клас изтеглиха Вариант 2 по свободно избираем, 7-ми клас - Вариант 3 по математика

От iNews.bg

Днес в страната се провежда втората матура на дванайсетокласниците - този път по свободно избираем предмет, а седмокласниците държат втория изпит по Национално външно оценяване - по математика. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката (МОН).

Вариант №2 се падна на втория задължителен държавен зрелостен изпит. Той важи за всички 13 свободно избираеми дисциплини, от които абитуриентите избират само един.
 
Над 53 000 са подадените заявления за  явяване на втория задължителен държавен зрелостен изпит, уточниха от МОН.
 
В 10.00 часа започна и изпитът по математика за Националното външно оценяване на седмокласниците. На тях им се падна пък Вариант №3.
 
За втората задължителна матура зрелостниците избират между 13 предмета. Най-желаният от тях е биология и здравно образование. На него ще се явят над 14 000 зрелостници. На второ място се нарежда английски език, следван от география и икономика. Най-малко абитуриенти искат да се явят на изпит по италиански език - 81.
 
За първи път тази година дванайсетокласниците от професионалните гимназии и паралелки имат възможност да избират дали да полагат втория задължителен зрелостен изпит по общообразователен предмет или вместо него в дипломата им да се запише средноаритметичната оценка от двата държавни изпита за придобиване на професионална квалификация. 7600 младежи са предпочели този вариант. 

Матурите тази година са разделени на модули, както беше на първата преди седмица - по български и литература. Учениците могат за излизат от стаята едва след като са приключили работата си по съответния модул и са предали теста си.

Отделните части имат различна продължителност, а цялата матурата трае 4 астрономически часа.
 
Изпитът за седмокласниците е разделен на 2 модула. Първият е с продължителност и час, а вторият е час и половина. Общият брой точки от двата модула е 100. В точки ще се изчислява и балът за влизане в гимназиите, като максималният е 500.

Водещи

Най-четени