Абитуриентите ни предпочитат да учат в чужбина 25.08 | 20:22

Младите хора смятат, че ученето навън им дава по-добри перспективи

От iNews.bg

Повечето абитуриенти предпочитат да учат в чужбина, защото вярват, че това би им донесло големи перспективи за добра работа както в чужбина, където голяма част от тях искат да останат, така и в страната ни.

Това стана ясно в рамките на опознавателна среща на приетите във Великобритания български деца, предаде репортер на БГНЕС.

През последните години има увеличение на чуждите компании, които реализират бизнеса си у нас и голяма част от тях предпочитат да работят с млади хора, чиито дипломи са от западноевропейски университети.

Основната причина за това е, че западните университети акцентират върху практиката в обучението на студентите и висшистите са много по-адаптивни към условията им на работа, които са по западен модел.

Николай Христанов, консултант в "Интеграл", който е сред организаторите на събитието, провело се в столицата, заяви, че идеята на тази среща е да се даде полезна информация на студентите, на които предстои да заминат да учат във Великобритания. По думите му през тази година има ръст на студентите, които са решили да продължат обучението си в Обединеното кралство. Това, според него, не е случайно, защото университетите там са престижни и залагат на практическото обучение. След завършване дори само името на университета им помага да си намерят по-бързо работа, обясни той.

По думите на Христанов всеки гони целите, които си е поставил, общото е, че повечето остават в страната, където са учили или заминават да карат магистратура на друго място.

Повечето бъдещи студенти предпочитат да учат във Великобритания. Има интерес също и към Дания и Холандия. Деница Кателиева прави изключение от тази тенденция. Тя е завършила "Комуникации" във Франция. Поводът да замине да учи във Франция е това, че е възпитаник на Френска гимназия и иска да усъвършенства езика си. Възможността, която обаче й предоставя западната фирма, не изключва опцията в някакъв етап от живота си да се върне да работи и живее в западния свят. Истината е, че западната диплома ѝ дава свободата да избира къде да работи и живее, възможност, която българската диплома не предлага.

Според Кателиева обучението на запад е много по-практично, освен това завършилите в чужбина са много по-гъвкави, защото са свикнали да преодоляват всякакви препятствия. Големият обем стажове, които могат да изкарат пък им дават възможност да бъдат и по-подготвени, когато започнат нова работа. Кателиева съветва бъдещите студенти в чужбина да бъдат смели и да не се страхуват, както и да търсят възможностите за реализация, които университетите им предлагат.

 

 

 

Водещи

Най-четени