Абитуриентите с пищни тоалети и постни балове 25.05 | 10:15

Кризата сви бюджета за празника на зрелостниците

От Екип iNews

През тази година вероятно отново ще се нагледаме на пищни, понякога абсурдни и смешни, абитуриентски тоалети. Когато минавате покрай скандиращите буквата на класа си завършващи, не се лъжете, че им е много весло и широко на душата. 

За поредна година кризата удари и техния празник. Според представителите на ресторантьорския и хотелския бизнес зрелостниците стават все по-скромни в харчовете за бала. 

Благой Рагин от браншовата асоциация коментира, че колегите му също се стараят да се съобразят с тежките условия и значително са намалили цените за кувертите. 

Абитуриентите можели да отпразнуват един от важните моменти в живота си за сумата от 30 до 40 лева.

Според Рагин част от абитуриентите си спестявали разхищението за кетъринга. Някои се поръчвали само сладкиши, както пасти, например. Други пък искали само хапки. 

От бранша предлагат и  други екстри за празничната вечер. Те предлагали безплатно озвучение, балони и други видове украса. Някои пък осигурявали транспорт на родителите на зрелостниците. 

Решилите да се сбогуват с ученическия живот на морето ще трябва обаче да се охарчат малко повече. 

От 200 лв. нагоре излиза абитуриентският бал в хотел по Черноморието. Така например, две нощувки с празнична вечеря и закуски в хотел в курорта Златни пясъци, струва между 200 и 300 лв. 

Абитуриентите обаче трябва да внимават как се държат в заведенията, тъй като на повечето места вече е въведена такса, ако по погрешка счупят нещо. В зависимост от мястото, където се провежда балът, сумата е между 20 и 40 лв.

При поръчването на фотограф цените са между 180 и 240 лв. в зависимост от избрания пакет. От вида на услугата зависи колко часа ще снима професионалистът, дали ще прави индивидуална фотосесия на абитуриента. Най-често професионалните фотографи снимат до 5 часа от тържеството, като за всеки следващ час, се таксува по още 40 лв. Накрая зрелостникът получава и диск, с празнична обложка, на който са записани фотосите от тържеството.

Ако родителите на абитуриента изберат да съберат роднините и приятелите в ресторант, а не вкъщи, то трябва да се бръкнат допълнително за менюто. Кувертът на човек е между 30 и 50 лв. в зависимост от избраното заведение.

Рагин коментира, че доста от завършващите предпочитат да прекарат празника си по курортите. Той каза, че благодарение на магистралата абитуриентите от Стара Загора, Сливен и Ямбол лесно стигали до Черноморието.

Зрелостниците също така избирали да бъдат на бала си в Банско и Велинград.

Въпреки кризата обаче броят на абитуриентите, решили да пропуснат празника, не е голям.

Водещи

Най-четени