Абитуриентите са в шах, не знаят ще имат ли балове! Готови са със запазени заведения и тоалети 07.05 | 10:30

50 000 зрелостници в страната се стягат за бал - тоалетите са купени, заведенията са запазени за края на май, с опция за отлагане, чака се тежката дума на служебния кабинет

От iNews.bg

Само седмица преди официалното завършване на годината на 14 май 50 000 зрелостници в страната се стягат за бал - тоалетите са купени, заведенията са запазени за края на май, с опция за отлагане. Според последната заповед на здравния министър, от която зависи провеждането на тържествата, такива ще са позволени.

Остава обаче вратичка, при която служебното правителство, което трябва да имаме до дни, може да въведе нови мерки заради разпространението на COVID-19. Това обясниха пред "Труд" директори на гимназии от страната.

"Ние сме насрочили бал на 25 май, а изпращането ще е на двора на 14 май. Но всичко е предпоследно. Все пак се надяваме новото правителство да не промени мерките", разказа директорът на 51. СУ в София Асен Александров.

На въпроси на "Труд" за провеждането на баловете от здравното министерство обясниха, че до края на месеца е в сила последната заповед на ресорния министър от 29 април.

А в нея е посочено, че заведенията работят при 50% от капацитета си и с персонал, който носи маски. Освен това е записано, че мерки на местно ниво могат да прилагат областните управителите и кметовете.

Отменен е текстът за тържества с до 15 човека. Така ученици и учители се надяват на зелена светлина и да се празнува. 

Във Велико Търново обсъждат три локации за тържественото изпращане на  абитуриенти те. Кметът на болярския град Даниел Панов идната седмица свиква директорите на местните училища на съвещание, на което ще се дискутират отделните варианти.

Има предложения царското изпращане да е на Царевец, пред паметника на Асеневци или дефилето да премине по червен килим по главната улица "Васил Левски".

"Ще се съобразим с желанията на  абитуриенти те, но и с заповедта на здравния министър проф. Ангелов относно епидемичната обстановка", обясниха от ръководството на община Велико Търново. От бранша на ресторантьорите се надяват заведенията да не бъдат отново затворени.

"Предполагаме, че ще работим на 50% от капацитета, като на маса ще бъдат по 5-6 души. Балове трябва да има", споделят собственици на заведения в болярския град.

В Пловдив за баловете са запазени най-големите ресторанти. Балът на Английската гимназия е на 24 май в Новотела, където ресторантът е огромен и няма проблем с капацитета.

"Мен повече ме интересуват матурите, дали ще има банкет, не е толкова важно. Но другата седмица ще имаме ново правителство и какви мерки ще бъдат предприети, не се знае. Но все пак баловете не са най-важното", заяви директорът на Английската гимназия Николай Радев.

В Сливен в почти всички училища са насрочили дати за баловете във втората половина на май, в ресторанти или зали за тържества.

От Бургас щурмуват Слънчев бряг, а в Благоевград празнуват на всяка цена.

Абитуриентите на Бургас ще щурмуват курорта Слънчев бряг. Датите вече са определени - 20 и 24 май. Кувертът е 180-200 лева. В него са включени тържествена вечеря и нощувка в луксозен хотел.

Баловете ще се проведат при всички условия за спазване на мерките, имаме готовност, казаха организаторите на незабравимите вечери за завършващите ученици.

В двата дни, преди заминаването за Слънчев бряг,  абитуриенти те ще се събират на терасата край Казиното, на площад Тройката или в двора на любимото училище.

В Благоевград искат празник на всяка цена. В дните около 23 май до 26 май всяка вечер ще има събирания и празненства. Още преди два месеца ресторантите в града са резервирани, определени са менютата дори, платени са по 70 лева куверти.

Водещи

Най-четени