Абсурд: Няма автобусна връзка Пловдив - Варна 06.08 | 14:19

Двата втори по значение града се обслужват от практически неизползваеми международни линии

От iNews

Транспортната (не)свързаност във вътрешността на България продължава да изумява. Оказа се, че липсва автобусна връзка между Варна и Пловдив. Двата втори по значение града се обслужват от две международни линии, но това е само теоретично. От автогарите препоръчват смяна на автобуса в Стара Загора или ползване на влак.

Читатели алармираха "Сега" за проблема, а наша проверка показа, че курсовете между Варна и Пловдив са "окапали" през пандемията. Не са възстановени осем месеца след края на ковид кризата, вероятно поради липса на интерес в превозвачите. За да се възобновят, следва градовете да субсидират линията. Но такава практика липсва - обикновено субсидии дават малки общини, за да се движат рейсове до големите.

А международните линии са практически неизползваеми, защото билетите от и за външните спирки се продават с предимство. За Варна и Пловдив - ако останат свободни места около денонощие преди тръгването. Липсва възможност човек да си купи билети електронно. В онлайн порталите на превозвачите и на автогарите вътрешните спирки дори не фигурират при базово търсене. Атина и Бремен са дестинациите на тези линии.

НИЩО НОВО

През лятото много българи от страната или завърнали се от чужбина са по екскурзии. И валят в момента оплаквания в социалните мрежи: липсва автобус между Русе и Ловеч, няма Добрич - Бургас, между десетки областни центрове... Но ситуацията не е нова, просто се задълбочава година след година. Ударно намаляха и туристическите обекти, разположени вън от голям град, които са достъпни с обществен транспорт. Много по-лесни са връзките от България за чужбина, отколкото вътре в нея.

 

 

Най-четени