Авангардист иска да строи стъклена пирамида пред паметника на Съветската армия 24.06 | 11:42

По подобие на тази пред Лувъра

От Петя Михайлова

Във връзка с ожесточените дебати в медиите и интернет пространството по повод паметника на Съветската армия в София след акцията по "оцветяването му”, авангардният художник от Варна (живеещ от години в Утрехт) Георги Пехливанов – Интрото предлага усилията да се насочат към бъдещето на монумента и той да се впише по-естествено и хармонично в тъканта на модерния град, в парковото пространство.  

"Паметникът на руския войник, вдигнал високо шпагина, е дело на едни от най-големите български скулптори от средата на 20-и век, той е част от нашата история и не бива да се събаря и руши", споделя Пехливанов на сайта си http://pehlivanovg.wordpress.com/. 

"Но е дошло време да преосмислим функциите на пространството пред  паметника – то е внушително като площ и затова предлагам на Софийска община на площадката пред монумента да изградим голяма стъклена пирамида, по подобие на тази пред Лувъра, която бе монтирана през 1989 г., категоричен е авангардистът.

Според него в известна степен визията на пространството край паметника на Съветската армия ще се промени, но самият паметник ще остане в автентичния си вид.

Според Георги Пехливанов бъдещата стъклена пирамида пред паметника ще има далеч не само декоративни функции – той е убеден, че съоръжението ще има функциите и на модерно изложбено пространство, в нея ще могат да гостуват авангардни млади творци и автори от цяла Европа и да представят свои арт проекти и пърформънси.

"Мисля, че ще може да използваме пирамидата и за музикални прояви, за различни хепънинги, тя безспорно ще стане притегателно културно средище, особено за младото поколение, ще оживи и околното пространство. Нощем пирамидата пред паметника ще се осветява с ефектно осветление", уточнява още варненският художник.       

iNews.bg припомня, че дебатът около съдбата на паметника на Съветската армия се изостри в последните няколко дни, след като неизвестен до този момент художник изрисува фигурите от монумента като герои от американски комикси. 

Водещи

Най-четени