Авиоотряд 28 – най-скъпата таксиметрова служба 25.06 | 19:12

Борисов ползвал хеликоптер „Кугър“ с предизборна цел

От Десислава Маданска

Авиоотряд 28 е най-скъпата таксиметрова авиослужба на държавата. Това става ясно от думите на председателя на Временната анкетна комисия за полетите на правителствения самолет Венцислав Лаков от "Атака". На днешното закрито заседание бяха изслушани командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов, началникът на НСО ген. Тодор Коджейков и командирът на 16-а Транспортна авиогрупа полк. Димитър Иванов, информира в. "24 часа".

По думите на депутата от "Атака" годишният бюджет на службата е 7-8 млн. лв.

Лаков обясни, че хеликоптер "Кугър” е бил ползван по време на предизборната кампания през 2011 г.

"По данни на ВВС, полетът е извършен на 28 октомври 2011 г. между първия и втория тур на изборите. Маршрутът е бил Крумово – Долна Митрополия – Крумово. Полетът е продължил час и 30 минути, като само горивото е на обща стойност 7 200 лв. Една справка в Google показва, че на същата дата министър-председателят Бойко Борисов открива пътен възел "Скобелева майка” в Пловдив и ясно изразява подкрепата си за Иван Тотев като кандидат за кмет на Пловдив. Бил е заедно с Лиляна Павлова. В 12:30 часа е направил първа копка на Общност център за интегрирани услуги за деца от 0 до 7 години в Асеновград. След това се озовава в Долна Митрополия, Плевен, където пак справката показва, че там дава рамо на кандидата за кмет Димитър Стойков”, обясни Лаков.

Според него това е фрапиращо нарушение.

По думите му Борисов е използвал военни летателни средства с предизборна цел. Той разказа и други любопитни съвпадения.

Например полетите до Безмер са 16, от които 4 със "Спартан”, 12 с хеликоптер "Кугър”.

На 20 юни 2012 г. се е извършил полет с продължителност от 2:40 часа, който струва 12 800 лв. и е по маршрут Крумово – Горна Оряховица - Паламара – Воден - Крумово. Справка в Google показва, че основателната причина за този полет е откриване на пивоварна във Велико Търново.

Подобен е случаят от 15 септември 2011 г. по маршрут Крумово – София – Шумен – Безмер на стойност 14 400 лв., които са само за гориво. Повод за този полет е да се открие центъра на Шумен.

На 16 септември 2011 г. хеликоптер "Кугър” лети от Безмер - Ормана – Ново село – Стара Загора – София – Крумово.

Целта е да се открие Ески джамия, разкри Лаков.  Той обясни, че за полетите извън страната има данни за журналистите, които са придружавали официалните лица, но не и за бизнесмените, които са пътували като част от делегацията.

"Ще предоставя всички документи на прокуратурата. Не е моя работа да кажа кой е виновен. Самолетът "Спартан” направо е бил разпран от летене по дестинации, които могат да се вземат и с кола”, заяви Лаков.  "Извън работата на комисията, ще ви кажа една информация - тъкмо защото самолет "Фалкон” е на ремонт, в последните дни самолет "Спартан” е бил използван от президента Росен Плевнелиев за представителни нужди”, посочи Лаков.  

По думите му нито Военновъздушните сили (ВВС), нито Националната служба за охрана (НСО) имат задължение да пазят списъка на пътниците, летели с въздухоплавателни средства на ВВС и Авиоотряд 28.

"Съществува пълен административен хаос. Ако при един граждански полет е ясно кой пътник кога и за къде е летял, се оказа, че нито ВВС, нито НСО имат задължение да пазят списъка на пътниците, летели с въздухоплавателни средства на ВВС и Авиоотряд 28", коментира шефът на комисията.

Водещи

Най-четени