Авиошоуто на ескадрила "Буревестници" беше спряно от дъжд 25.06 | 14:04

Демонстрациите включваха около 40 елементи и фигури от висшия пилотаж

От Кремена Бедерева

В чест на предстоящата 100-годишнина на българската авиация, ескадрилата за висш пилотаж на американските Военновъздушни сили "Буревестници” ще представи грандиозно авиошоу в авиобаза Граф Игнатиево днес - 25 юни, съобщиха от Военновъздушните сили (ВВС) на България.

Демонстрациите на групата включват около 40 елементи и фигури от висшия пилотаж. Комбинацията от групови и соло изпълнения ще насити с динамика въздушната програма. По традиция, шоуто започва с наземна церемония, която представя прецизността в подготовката и съвместните действия между инженерно-технически и летателен състав.

Събитието се организира от българските ВВС и Посолството на САЩ в България, с подкрепата на Американската търговска камара.

За съжаление 15-20 минути след началото на шоуто заваля проливен дъжд и организаторите се принудиха да прекъснат събитието, предаде агенция "Фокус". Все пак преди това "Буревестниците” изпълниха някои от типичните си демонстрации като фигурата ромб, при която четири самолета летят на метър един от друг, както и солови изпълнения. Самолети от ескадрилата демонстрираха и така наречената фигура "Нож”, при което два от самолетите летят един срещу друг и в последния момент се разминават.

Ескадрила "Буревестници” пристигна в авиобаза Граф Игнатиево на 23 юни 2011 г. На следващия ден, специални гости на базата ще бяха деца в неравностойно положение и деца с увреждания от домовете "Олга Скобелева”, "Рада Киркович” и "Княгиня Мария Луиза”, които ще имат и лична среща с осемте Буревестника.

Авиобаза Граф Игнатиево ще отвори врати за свободен достъп на посетители на 25 юни, в 09.30 ч. Програмата за деня предвижда разнообразни събития, които ще удовлетворят интересите на всички възрастови групи. За авиолюбителите ще бъде представен показ на въоръжение и техника, а за малките посетители е предвиден увеселителен кът.

Основана през 1953 г., демонстрационната група за висш пилотаж "Буревестници” е синоним на професионализма и постиженията на американските Военновъздушни сили. Настоящето име "Thunderbirds” в буквален превод означава "буревестници” и e дадено от местните индианци.

Според тях птиците, предвестници на гръмотевичните бури, символизират борбата между доброто и злото. Емблемата на ескадрилата е заимствана от индиански тотем. Украсата на самолетите е стилизирана като птица и е почти непроменена през годините.

Групата посещава България за трети път. През 2007 г. в авиобаза Граф Игнатиево атрактивните им изпълнения събраха многохилядна публика.

Водещи

Най-четени