Аврамов: Политическият натиск върху съдебната система, оказван от ГЕРБ, беше огромен 27.05 | 12:37

Съдът разпита бившия депутат като свидетел по делото срещу Чеци

От Кремена Бедерева

Софийският градски съд насрочи следващото заседание по делото срещу Николай Русинов – Чеци за 26 юни, предаде агенция "Фокус”.

Русинов е обвинен за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина. Той е с мярка "задържане под стража".

Софийският градски съд разпита като свидетел бившия депутат от политическа партия ГЕРБ Димитър Аврамов на днешното заседание. Аврамов е привлечен като свидетел по делото, тъй като е делил една килия с обвиняемия Русинов в следствения арест.

Аврамов посочи, че там е прекарал около месец и половина. Килията, която са помещавали, е била с пет легла, като броят на обитателите ѝ непрекъснато се е променял. Бившият депутат заяви, че преди да се срещне с Николай Русинов в ареста, не са се познавали.

Димитър Аврамов посочи, че не е ставал свидетел на разговори между Чеци и други настанени обвиняеми по отношение на убийството на Яна Кръстева.

"Политическият натиск върху съдебната система, оказван от ръководството на партия ГЕРБ, беше огромен в момента, когато ми бяха повдигнати обвиненията", каза бившият депутат. По думите на Аврамов обвиненията срещу него са, защото е имало "вътрешнопартийни сметки за разчистване".

На въпрос дали визира Цветан Цветанов, обвиняемият Аврамов подчерта: "Аз не искам да визирам никого. Те си знаят и нека да им тежи на съвестта." "Надявам се изходът на делата, включително и на моето, да се решават на база доказателства, за да докажем, че България е правова държава, в която съдът решава на база доказателства, а не се влияе от различната политическа конюнктура”, коментира още Димитър Аврамов.

Бившият депутат от ГЕРБ посочи, че делото срещу него е в досъдебна фаза, и отбеляза, че прокуратурата е привлякла един от свидетелите по делото като обвиняем. "С въпросния човек сме в отношения на познати", подчерта Аврамов.

Водещи

Най-четени