Автоцензура и страх от политически натиск отчита доклад за медиите в България 07.05 | 18:18

Свободата на словото в България през 2018 г. е намаляла и това е отражение на цялостната слабост на върховенството на закона

От iNews

Медиен монопол, автоцензура и страх сред журналистите от политически, корпоративен и криминален натиск. Това са част от оценките за медийната свобода в България, които се съдържат в годишния доклад за т.нар. Индекс на устойчивостта на медиите на базираната във Вашингтон неправителствена организация IREX. 


Свободата на словото в България през 2018 г. е намаляла и това е отражение на цялостната слабост на върховенството на закона, както и - между редица други фактори - на факта, че законите се прилагат избирателно и има хора с политическа защита срещу преследване, пише в доклада, цитиран от "Дневник".


В допълнение професионалните стандарти отслабват на една медийна сцена от разпокъсани издания, използвани за прокарване интересите на собствениците им и отслабване позициите на съперниците им. Журналистите все повече си налагат автоцензура, за да се защитят от политически, корпоративен и криминален натиск.


България, Румъния и Хърватия са единствените страни от ЕС, включени в район, обхващащ още Западните Балкани и бившия СССР, включително републиките от Централна Азия. В тази компания от 21 страни по общ показател на индекса България е на 12-о място - след Киргизстан и преди Босна и Херцеговина.


По свобода на словото ситуацията у нас е оценена на 13-а позиция - между Босна и Херцеговина и Таджикистан. Бизнес управлението на медии е на доста по-високо ниво - 9-о място, т.е. между Македония и Киргизстан, но това е и категорията с най-добър показател за България. По подкрепящи медиите и журналистите институции ни е отредено 14-о място, по разнообразие на новинарските източници - 11-о, а по професионализъм на журналистите - 13-о.
Българските журналисти работят в страна, постигнала спорадичен напредък и спъвана от десетилетия на корупция, се казва още в националния доклад. Нещо повече - България отчита рязко влошаване на свободата на медиите, откакто е влязла в Европейски съюз през 2007 г. и само за десетилетие се е сринала от 36-о на 111-о място в класацията на "Репортери без граници, посочват авторите.


Те обръщат внимание и на последния мониторингов доклад на Европейската комисия, в който се казва, че влошаването на медийната среда в България се дължи и на недостатъчна прозрачност, отчетност пред обществото и обществен достъп до достоверна информация.


Третият доклад, цитиран от IREX, е Мониторът за плурализъм на европейските медии, в който се посочва, че в България разнообразието е намалено заради силната концентрация на собствеността върху медиите, вредното влияние на собствениците и нерегулираната система за раздаване на реклами от държавни институции с цел купуване лоялността на медии към правителството.

Водещи

Най-четени