Агенти на Държавна сигурност и сред "културтрегерите" 06.06 | 21:29

Актьорът Красимир Ранков, участващ в "Стъклен дом", се оказа реално ченге

От Андриян Георгиев

Комисията по досиетата обяви поредната "порция" агенти на Държавна сигурност, този път на културни дейци, които са управлявали най-важните културни институти в страната след 1989 г.

Проверени са 189 лица. Това са главните секретари, генералните директори, заместник генералните директори, главните директори, заместник главните директори, директорите, заместник-директорите, началниците на отдели и началниците на сектори на културните институти под шапката на Министерството на културата.

Сред обявените правят впечатление имената на Александър Грозев, който беше директор на Националния филмов център в периода от 2003 до 2009 г.; Борис Данаилов, председател на Националния музей на Българското изобразително изкуство; Вера Ганчева, която беше директор на Народната библиотека от 1996 до 1997 г., сестра на Васа Ганчева.

Актьорът Красимир Ранков, придобил широка популярност от сериала "Стъклен дом", също е сътрудничил на репресивния апарат на комунистическия режим. Комисията по досиетата го осветлява, защото от началото на 1999 г. до края на 2002 г. е бил директор на Драматичния театър в Добрич. Скритата му самоличност е етикетирана с псевдонима Николов.

Появата на Драган, по-известен като езиковеда Владко Мурдаров, не е изненада. Сега е обявен отново, защото между 1991 и 1995 г. е бил директор на Българския културен институт във Виена. 

Водещи

Най-четени