Агенцията по безопасност на храните отчита своята работа 19.04 | 08:15

Днес представят отчет за двата месеца работа на инспекторите

От Кремена Бедерева

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще се отчете за първите си два месеца дейност, съобщиха от контролния орган.

Агенцията беше създадена в началото на месец февруари, като в новата административна структура се вляха Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС), Националната служба растителна защита, службата по зърното и фуражите, Централната лаборатория за окачествяване на зърно, зърнени продукти и фуражи (ЦЛОЗЗПФ), дейността на областните дирекции "Земеделие”, свързана с контрола на съответствието на качеството на пресните плодове и зеленчуци (ККППЗ), както и дейността на регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве към Министерството на здравеопазването, свързана с контрола върху храните, с изключение на бутилираните натурални минерални, изворни и трапезни води.

В структурата на Българската агенция по безопасност на храните е включен и Център за оценка на риска като самостоятелно юридическо лице. Там ще се прави независима научна оценка на риска по отношение безопасността на храните, здравето на човека, здравеопазването на животните и хуманното отношение към тях, както и добавките в храните и фуражите, генетично модифицираните организми, диетичните продукти.

Първата задача на агенцията беше да подготви стандарт за хляба. Той беше утвърден в началото на месец април, като се очаква от този четвъртък (21 април 2011 г.) в магазинната мрежа да се появи и насъщен, приготвен по рецептата. Стандартите важат за бял, типов и хляб "Добруджа".

За двата месеца от началото на съществуването си агенцията предприе и проверки на хлебопроизводители, фурни и пекарни, след сигнали, че 60% от производителите в сектора работят на сянка. Очаква се да бъде създаден и актуален регистър на хлебопроизводителите.

Предстои инспектори на БАБХ да тръгнат на проверки по обектите, регистрирани по Закона за храните. Скоро ще започне и обсъждането на стандарт за лютеницата като традиционен български продукт.

Водещи