Агенцията по храните: Яжте спокойно лютеница! Няма нищо вредно 06.01 | 17:58

Олеамидът не е наркотик, получавал се естествено при нагряване на олио и зехтин

От iNews.bg

Естественосъдържащи се органични съединения в лютеницата, в която беше открито веществото олеамид в големи количества и бе определено като "наркотик”, не са потенциално опасни. Това заявиха от Българската асоциация за безопасност на храните (БАБХ), предаде бТВ.

"Олеамидът не влияе на нервната система. Той е разпространен около нас и се открива и в храни, в които се използва растителна мазнина. Категорично той не фигурира в списъка на наркотичните вещества", посочват от агенцията.

"Олеамидът е именно естествено съдържащ се органичен амид в храните с вложени растителни масла, характерни с богатото си съдържание на омега-9 мастни киселини – зехтин, слънчогледово олио и други растителни масла. Той е естествено възникващо съединение, производно на олеиновата мастна киселина и може да е преходен продукт при загряване на слънчогледово олио или зехтин", отбелязват още от БАБХ.

Научно е доказано, че в резултат на метаболитни процеси олеиновата мастна киселина се превръща в олеамид, както и обратния процес е възможен – олеамидът да се преобразува в олеинова киселина, в резултат на биологичните процеси в съответния хранителен продукт.

Според становището на специалистите токсиколози от БАБХ, "най-вероятно грешката, при която олеамидът е взет за наркотично вещество, се поражда от факта, че то е подобно на друго вещество, което обаче е структурно опасно".

От БАБХ информират, че са проверили производството на посочената в изследването на "Активни потребители” лютеница, макар протоколът за анализ на Центъра по биология на храните, който е приложен към информацията на асоциация "Активни потребители", не е издаден от акредитирана лаборатория и не може да бъде използван за целите на официалния контрол.

Установено е, че продуктът се произвежда по разработена фирмена технологична документация. Не се използват и не се влагат оцветители като добавки в храните. При проверката са представени сертификатите и придружаващите документи за произход на всички използвани суровини. Не е установено влагането в лютеницата на неразрешени съставки, както и добавки в храните.

При проверката са представени протоколите от анализ по фирмената програма за контрол на продукта за съответствието на физико-химичните, токсикологичните и микробиологични показатели, на които трябва да отговаря лютеницата, допълват от БАБХ.

Водещи

Най-четени