Агенцията по храните засилва проверките за качеството на агнешкото и яйцата преди Великден 22.04 | 09:00
Белите яйца, които се предлагат у нас, най-често са внос. Преди да бъдат пуснати на пазара, те са тествани за салмонела на първото място на разтоварване при пристигане в страната

Засилени проверки на инспекторите от Агенцията по храните в складови бази, пакетиращи цехове, производствени обекти и магазини. Проверяват се традиционните за предстоящите празници стоки – агнешко месо, яйца, козунаци, пресни салати. Специалистите напомнят да не се купуват храни от животински произход от открити тържища без хладилни условия.
Следи се дали температурата в откритата хладилна витрина отговаря на изискванията – при субпродуктите, като агнешкия дроб, градусите не трябва да надвишават 2. Често при транспортиране печатът за произход на месото се размазва, но цветът ясно показва, ако е син – агнешкото е българско, ако е червен – е вносно.
"Има ясна идентификационна маркировка, под формата на етикет и печат, който е леко зацапан, но това не води до заблуда на потребителите, защо те могат да се информират за произхода на месото и от етикета. Условията на съхранение са спазени, сроковете на годност също са спазени", заяви пред БНТ д-р Ина Чавдарова, главен инспектор от отдел "Контрол на храните и граничен контрол" БАБХ-Пловдив.
Повечето от клиентите пред витрината купуват комплекти за дроб сарма на цена от 6 лева и 50 стотинки. Агнешкото месо се предлага на цена от 14 лева и 50 стотинки за предна част и 16 лева и 50 стотинки за задна.
Белите яйца, които се предлагат у нас, най-често са внос. Преди да бъдат пуснати на пазара, те са тествани за салмонела на първото място на разтоварване при пристигане в страната.
"Потребителите могат да бъдат спокойни, че независимо, че някои яйца на пазара в България не са с български произход, са изследвани и са абсолютно безопасни и безвредни, маркирани и етикетирани", допълни д-р Мария Бочукова – началник отдел "Контрол на храните", БАБХ-Пловдив.
"Има маркировка на полските производители. Маркировката на Полша е PL, а българските яйца са с BG", добави д-р Ина Чавдарова, главен инспектор от отдел "Контрол на храните и граничен контрол" БАБХ-Пловдив.
До момента близо 99 % от агнешкото месо, което се предлага в пловдивска област, е българско. До 7 май се дава възможност на животновъдните ферми да предлагат на място прясно месо директно на клиенти. Това обаче може да става само след изрично писмено уведомяване на Агенцията по храните и при стриктен ветеринарен контрол.
Водещи
-
Светът скърби за папата
Политически лидери от много държави изразиха съболезнования след днешната кончина на Фанциск I
21.04 | 18:00
-
Средновековен пророк предсказва край на света след смъртта на папа Франциск
Апокалипсисът ще настъпи по времето на последния папа, който предстои да бъде избран сега,...
21.04 | 17:40
-
Кои кардинали са с най-големи шансове за наследник на папата
Вижте кой ще изпълнява длъжността духовен глава на Ватикана до избора на следващия
21.04 | 17:00
Най-четени
-
Румен Гайтански - Вълка се е изнесъл в Гърция?
В южната ни съседка той разполага с ултра луксозна къща в богаташки комплекс, разположен на...
21.04 | 16:00
-
Средновековен пророк предсказва край на света след смъртта на папа Франциск
Апокалипсисът ще настъпи по времето на последния папа, който предстои да бъде избран сега,...
21.04 | 17:40
-
Реакции на българските политици по повод смъртта на папата
"Бог да прости Папа Франциск! В епоха на конфликти и разделение, той беше глас на доброта,...
21.04 | 15:30