Агенцията по храните засилва проверките за качеството на агнешкото и яйцата преди Великден 22.04 | 09:00
Белите яйца, които се предлагат у нас, най-често са внос. Преди да бъдат пуснати на пазара, те са тествани за салмонела на първото място на разтоварване при пристигане в страната
Засилени проверки на инспекторите от Агенцията по храните в складови бази, пакетиращи цехове, производствени обекти и магазини. Проверяват се традиционните за предстоящите празници стоки – агнешко месо, яйца, козунаци, пресни салати. Специалистите напомнят да не се купуват храни от животински произход от открити тържища без хладилни условия.
Следи се дали температурата в откритата хладилна витрина отговаря на изискванията – при субпродуктите, като агнешкия дроб, градусите не трябва да надвишават 2. Често при транспортиране печатът за произход на месото се размазва, но цветът ясно показва, ако е син – агнешкото е българско, ако е червен – е вносно.
"Има ясна идентификационна маркировка, под формата на етикет и печат, който е леко зацапан, но това не води до заблуда на потребителите, защо те могат да се информират за произхода на месото и от етикета. Условията на съхранение са спазени, сроковете на годност също са спазени", заяви пред БНТ д-р Ина Чавдарова, главен инспектор от отдел "Контрол на храните и граничен контрол" БАБХ-Пловдив.
Повечето от клиентите пред витрината купуват комплекти за дроб сарма на цена от 6 лева и 50 стотинки. Агнешкото месо се предлага на цена от 14 лева и 50 стотинки за предна част и 16 лева и 50 стотинки за задна.
Белите яйца, които се предлагат у нас, най-често са внос. Преди да бъдат пуснати на пазара, те са тествани за салмонела на първото място на разтоварване при пристигане в страната.
"Потребителите могат да бъдат спокойни, че независимо, че някои яйца на пазара в България не са с български произход, са изследвани и са абсолютно безопасни и безвредни, маркирани и етикетирани", допълни д-р Мария Бочукова – началник отдел "Контрол на храните", БАБХ-Пловдив.
"Има маркировка на полските производители. Маркировката на Полша е PL, а българските яйца са с BG", добави д-р Ина Чавдарова, главен инспектор от отдел "Контрол на храните и граничен контрол" БАБХ-Пловдив.
До момента близо 99 % от агнешкото месо, което се предлага в пловдивска област, е българско. До 7 май се дава възможност на животновъдните ферми да предлагат на място прясно месо директно на клиенти. Това обаче може да става само след изрично писмено уведомяване на Агенцията по храните и при стриктен ветеринарен контрол.
Водещи
-
Между предложенията и протестите: Бюджет 2026 (ОБЗОР)
115 предложения за промени са входирани преди окончателното четене
25.11 | 21:00
-
Вероятна Бяла Коледа, но без сняг на Нова година
Месечна прогноза за времето през декември
25.11 | 20:45
-
Тафров и Харизанов за плана на Тръмп: Вероятно е писан в руските тайни служби
Според Георги Харизанов това е поредна провокация от страна на Путин, а според Стефан Тафров...
25.11 | 20:30
-
Костадинов: Надявам се протестите утре да са в стила на „Възраждане“, а не с розови прасета-касички
Това правителство трябва да си ходи, защото загробва държавата, категоричен е той
25.11 | 20:15
Най-четени
-
Доналд Тръмп спря финансирането за Украйна
Вашингтон подготвя мирно споразумение, иска незабавен край на войната
25.11 | 11:15
-
Губим платен годишен отпуск: Имаме месец да си вземем дните 2
Отваряме една скоба. Говорим за над 40 дни – за хората, които по договор имат 20 дни платен...
25.11 | 12:30
-
България затяга мерките срещу домашното насилие
Нови центрове, повече правна помощ и по-строги реакции при сигнали
25.11 | 12:15
-
Българският спортен тотализатор да се отдаде на концесия за 15 години, предлагат депутатите
Законът за държавния бюджет ще бъде разгледан на второ четене в пленарна зала този четвъртък.
25.11 | 11:30