Агенцията по храните засилва проверките за качеството на агнешкото и яйцата преди Великден 22.04 | 09:00
Белите яйца, които се предлагат у нас, най-често са внос. Преди да бъдат пуснати на пазара, те са тествани за салмонела на първото място на разтоварване при пристигане в страната
Засилени проверки на инспекторите от Агенцията по храните в складови бази, пакетиращи цехове, производствени обекти и магазини. Проверяват се традиционните за предстоящите празници стоки – агнешко месо, яйца, козунаци, пресни салати. Специалистите напомнят да не се купуват храни от животински произход от открити тържища без хладилни условия.
Следи се дали температурата в откритата хладилна витрина отговаря на изискванията – при субпродуктите, като агнешкия дроб, градусите не трябва да надвишават 2. Често при транспортиране печатът за произход на месото се размазва, но цветът ясно показва, ако е син – агнешкото е българско, ако е червен – е вносно.
"Има ясна идентификационна маркировка, под формата на етикет и печат, който е леко зацапан, но това не води до заблуда на потребителите, защо те могат да се информират за произхода на месото и от етикета. Условията на съхранение са спазени, сроковете на годност също са спазени", заяви пред БНТ д-р Ина Чавдарова, главен инспектор от отдел "Контрол на храните и граничен контрол" БАБХ-Пловдив.
Повечето от клиентите пред витрината купуват комплекти за дроб сарма на цена от 6 лева и 50 стотинки. Агнешкото месо се предлага на цена от 14 лева и 50 стотинки за предна част и 16 лева и 50 стотинки за задна.
Белите яйца, които се предлагат у нас, най-често са внос. Преди да бъдат пуснати на пазара, те са тествани за салмонела на първото място на разтоварване при пристигане в страната.
"Потребителите могат да бъдат спокойни, че независимо, че някои яйца на пазара в България не са с български произход, са изследвани и са абсолютно безопасни и безвредни, маркирани и етикетирани", допълни д-р Мария Бочукова – началник отдел "Контрол на храните", БАБХ-Пловдив.
"Има маркировка на полските производители. Маркировката на Полша е PL, а българските яйца са с BG", добави д-р Ина Чавдарова, главен инспектор от отдел "Контрол на храните и граничен контрол" БАБХ-Пловдив.
До момента близо 99 % от агнешкото месо, което се предлага в пловдивска област, е българско. До 7 май се дава възможност на животновъдните ферми да предлагат на място прясно месо директно на клиенти. Това обаче може да става само след изрично писмено уведомяване на Агенцията по храните и при стриктен ветеринарен контрол.
Водещи
-
Заради липсата на ток жители на Троянско се събраха на протест
Затова жители от общината се събраха пред офиса на енергодружеството в Троян, за да попитат...
28.12 | 18:00
-
И това доживяхме! Бедните вече ходят да празнуват в Гърция
Cpeд нaй-cĸъпитe oфepти e тaзи зa пpeзидeнтcĸи aпapтaмeнт нa 5-звeздeн xoтeл в Бypгac нa...
28.12 | 17:40
-
Народно поверие гласи: Ако днес цялото ви семейство си пожелае нещо, то ще се сбъдне
Празничните дни и народни поверия не приключват с Коледа
28.12 | 17:20
-
Задълбочава се кризата с личните лекари
Броят им у нас продължава да намалява, а натоварването върху тях расте, става известно от...
28.12 | 17:00
Най-четени
-
Снеговалежът в централните и източните райони от Северна България продължава и днес
Ще духа слаб, по долината на Струма и в Източна България предимно умерен север-северозападен...
28.12 | 08:59
-
Не само в България обичат кисело зеле
И в Германия то има дълга история и традиции. А и в други страни го ценят. Днес киселото зеле...
28.12 | 09:40
-
АБВ за вписването на втора православна църква: Поставя се началото на нов разкол
В позицията си от АБВ припомнят първия опит за намеса в църковните дела по времето на...
28.12 | 13:59