Агенцията по храните засилва проверките за качеството на агнешкото и яйцата преди Великден 22.04 | 09:00
Белите яйца, които се предлагат у нас, най-често са внос. Преди да бъдат пуснати на пазара, те са тествани за салмонела на първото място на разтоварване при пристигане в страната
![Агенцията по храните засилва проверките за качеството на агнешкото и яйцата преди Великден](http://inews.bg/pictures/2289694_1004.jpg)
Засилени проверки на инспекторите от Агенцията по храните в складови бази, пакетиращи цехове, производствени обекти и магазини. Проверяват се традиционните за предстоящите празници стоки – агнешко месо, яйца, козунаци, пресни салати. Специалистите напомнят да не се купуват храни от животински произход от открити тържища без хладилни условия.
Следи се дали температурата в откритата хладилна витрина отговаря на изискванията – при субпродуктите, като агнешкия дроб, градусите не трябва да надвишават 2. Често при транспортиране печатът за произход на месото се размазва, но цветът ясно показва, ако е син – агнешкото е българско, ако е червен – е вносно.
"Има ясна идентификационна маркировка, под формата на етикет и печат, който е леко зацапан, но това не води до заблуда на потребителите, защо те могат да се информират за произхода на месото и от етикета. Условията на съхранение са спазени, сроковете на годност също са спазени", заяви пред БНТ д-р Ина Чавдарова, главен инспектор от отдел "Контрол на храните и граничен контрол" БАБХ-Пловдив.
Повечето от клиентите пред витрината купуват комплекти за дроб сарма на цена от 6 лева и 50 стотинки. Агнешкото месо се предлага на цена от 14 лева и 50 стотинки за предна част и 16 лева и 50 стотинки за задна.
Белите яйца, които се предлагат у нас, най-често са внос. Преди да бъдат пуснати на пазара, те са тествани за салмонела на първото място на разтоварване при пристигане в страната.
"Потребителите могат да бъдат спокойни, че независимо, че някои яйца на пазара в България не са с български произход, са изследвани и са абсолютно безопасни и безвредни, маркирани и етикетирани", допълни д-р Мария Бочукова – началник отдел "Контрол на храните", БАБХ-Пловдив.
"Има маркировка на полските производители. Маркировката на Полша е PL, а българските яйца са с BG", добави д-р Ина Чавдарова, главен инспектор от отдел "Контрол на храните и граничен контрол" БАБХ-Пловдив.
До момента близо 99 % от агнешкото месо, което се предлага в пловдивска област, е българско. До 7 май се дава възможност на животновъдните ферми да предлагат на място прясно месо директно на клиенти. Това обаче може да става само след изрично писмено уведомяване на Агенцията по храните и при стриктен ветеринарен контрол.
Водещи
-
Радомир Чолаков: Когато се приемаше бюджета на Асен Василев, Ананиев се разплака
С него и Теменужка Петкова в Министерство на финансите трябва да сме спокойни, заяви той
05.02 | 20:45
-
Проф. Андрей Чорбанов: Ботоксът е патоген и като такъв е крайно опасен за здравето
Има риск от увреждане на здравето, предупреди той дамите, които възнамеряват в бъдеще да си...
05.02 | 20:30
-
Мая Манолова: Ще участвам в състезанието за омбудсман
Тя е приела номинация от неправителствена организация
05.02 | 20:15
Най-четени
-
Украинката Ксения Плачкова първо заклала сина си, докато спял
Това стана ясно по време на заседанието на Софийския окръжен съд, на което бе гледана мярката...
05.02 | 13:50
-
След сутрешния скандал – физически сблъсък между Костадинов и Мирчев в НС
Повод за сблъсъка станаха взаимни обвинения за финансиране от американска и руска страна
05.02 | 13:10
-
Гроздан Караджов с тревожни данни за парите по ПВУ
05.02 | 13:30
-
Проф. Андрей Чорбанов: Ботоксът е патоген и като такъв е крайно опасен за здравето
Има риск от увреждане на здравето, предупреди той дамите, които възнамеряват в бъдеще да си...
05.02 | 20:30