Агенцията по храните затвори 6 обекта за 4 дни 20.12 | 16:08

Продължават и проверките по зимните ни курорти, където до момента са проверени общо 132 обекта

От Ивелина Георгиева

Шест обекта са с временно преустановена дейност, след като инспектори на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) установиха, че не отговарят напълно на действащото законодателство.

За период от 4 дни - между 12 и 16 декември БАБХ е извършила 3656 броя проверки по официален контрол в обектите на търговската мрежа, общественото хранене, производствените предприятия и складовете за съхранение на храни.

Вследствие на масираната проверка са издадени 255 предписания, 78 акта за установяване на административно нарушение, възбрани и бракувани хранителни продукти в размер на 348 кг.

Проверките в заведенията за обществено хранене и търговски обекти за храни са 1561. В резултат от тях са издадени 112 предписания, съставени са 37 Акта за установяване на административно нарушение, възбранени са 15 кг хранителни продукти, а един обект е с временно преустановена дейност.

Продължават и проверките по зимните ни курорти в областите Смолян, Благоевград, София област и София град, където до момента са проверени общо 132 обекта и са съставени 9 акта.

Засиленият контрол от страна на Агенцията по храните се дължи на наближаващите коледни и новогодишни празници.

Най-честите нарушения, с които се сблъскват инспекторите на БАБХ са свързани с лоша текуща хигиена пропуски в системите за самоконтрол, неизпълнение на предписание на контролен орган, липса на придружаващи документи за произход на хранителните продукти, наличие на храни без етикети, търговия с храни с изтекъл срок на годност.

Водещи

Най-четени