Агенцията по храните конфискува 5 живи агнета в Шумен 17.07 | 16:59

4824 обекта са проверени за седмица в цялата страна

От Андриян Георгиев

 

Конфискувани са 5 живи агнета в Шумен, които били транспортирани нерегламентирано, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).  

Животните са без ветеринарномедицинско свидетелство, а според законодателството такива животни трябва да бъдат насочени за клане в регламентирана кланица. След потвърждаване чрез лабораторни изследвания, че месото е годно за консумация от хора, то ще бъде дарено на социални заведения.

Междувремено от БАБХ съобщиха, че инспекторите им са извършили 4 466 проверки на обекти за хранителни стоки в цялата страна за периода от 9 до 13 юли.

Издадени са 284 предписания, съставени са 89 акта за административно нарушение, възбранени и бракувани са 527,4 килограма хранителни продукти. Два обекта са с временно преустановена дейност. 

Продължавали и засилените проверки в морските курорти в областите Добрич, Варна и Бургас. През изминалата седмица са извършени 358 проверки, като 18 от тях са на обекти предлагащи услугата "all inclusive”. При проверките са издадени 22 предписания и са съставени 11 акта за административно нарушение. Възбранени и бракувани са близо 5 килограма хранителни продукти.

Най-често срещаните нарушения са свързани с пропуски в системите за самоконтрол, неправилно съхранение на храни, както и непълна етикетировка на суровините.

При проверените обекти, предлагащи оферти за почивка "all inclusive”, не са установени несъответствия по сградов фонд и оборудване на кухните, капацитет на търговската зала и предлаган асортимент в обекта, както и необходимо пространство за работа и професионално оборудване, гарантиращо съхранението и приготвянето на храните по безопасен начин.

Водещи

Най-четени