Агнешкото - за какво да гледаме на етикета 14.04 | 15:45
Тя припомни, че когато агнето е отгледано в България, печатът е син.
В тези дни агнешкото месо е много актуално, то е едно от традиционните храни, които се консумират в тези празнични дни. Заради това пазарът е толкова активен, освен българското агнешко месо, което е твърде малко за българския потребител, в България е внесено месо от Нова Зеландия, РСМ, Румъния. Разбира се, БАБХ е въвела правила, които да осигурят информация на потребителя и той да направи своя избор. Това каза д-р Кремена Стоева от отдел "Контрол на храните" към Българска агенция за безопасност на храните в студиото на "България сутрин".
Тя припомни, че когато агнето е отгледано в България, печатът е син.
"Това, което влиза от други страни, е с червен цвят. По отношение на месото, пристигнало замразено от Нова Зеландия, то е внесено легално и с всички необходими документи. Извършени са проверки, то е в голямо количество - 350 тона, но това е от началото на годината, не е в последните месеци. Основно се внася от 2 фирми - едната търгува само със замразено месо, а другата фирма размразява част от месото и търгува по двата начина", допълни д-р Стоева в ефира на Bulgaria ON AIR.
По думите ѝ замразеното месо трябва да се предлага, когато е предварително опаковано, също така в близост до етикета да стои обозначението "размразено".
"На насипните витрини ще се предлага само охладено месо, което е разделено най-много на три части при получаването му, като на всяка част от трупа трябва да стои здравната маркировка. Тя се поставя в кланиците от официалния ветеринарен лекар. Правилата за официалния контрол винаги започват с издаване констативен протокол, в който да се опише констатираното нарушение. Тогава се вземат съответните мерки, те могат да бъдат предписание или акт", коментира експертът.
Към момента в БАБХ няма данни за нарушения от проверките на яйцата.
"На черупката си яйцата трябва да имат код на производителя, който да съдържа абревиатурата на държавата, от която те идват. BG са българските, UA - Украйна. За яйцата следим срока на годност, документите за това откъде са получени, проверяваме центровете за препакетиране дали правилно обявяват произхода на яйцата, проверяваме условията на съхранение. Украинските храни, които влизат у нас, също са поставени под засилен контрол", подчерта д-р Кремена Стоева.
БАБХ проверя и пекарните за козунаци, и цеховете за производство. "Когато козунакът е с подсладител, трябва ясно да бъде изписано на етикета".
Водещи
-
След като опустоши Ямайка и взе жертви: Ураганът Мелиса удари Куба
Бурята намаля до трета степен
29.10 | 16:00
-
Как да предпазим дома си от нечисти сили на Хелоуин
29.10 | 15:45
-
Изпълнителният директор на ЦСКА Радослав Златков подаде оставка
Тя беше приета от ръководството на клуба
29.10 | 15:10
Най-четени
-
Борисов след оттеглянето на Киселова: Оставка не се гласува, днес подписваме коалиционно споразумение
Той бе запитан дали е имало напрежение с БСП. "Не виждам какво напрежение има", отговори той.
29.10 | 11:16
-
Нова магнитна буря ни удря до часове
Освен за човешкото здраве, магнитната буря може да доведе до временни смущения в техническите...
29.10 | 10:45
-
Хотелиери и ресторантьори в Банско изразяват сериозни притеснения, че преходът към еврото в полунощ на 1 януари може да доведе до хаос
Според нея промяната е логична, но моментът е неподходящ:
29.10 | 10:15
-
Столична община се готви за кризисна организация по сметопочистването в три района
В момента “Софекострой” изпълнява всички дейности по чистотата в район “Красна поляна”, който...
29.10 | 09:45