Адвокат сигнализира, че ДАНС и спецпрокуратурата претърсвали офиса и дома му незаконно 04.01 | 19:21

Юристът Стоян Стоянов е бил разпитван за клиентите си, въпреки че законът го забранява

От iNews

Юристът Стоян Стоянов сигнализира, че спецпрокуратурата и ДАНС са нахлули в адвокатската кантора и домът му, като е имало опит да се изземат документи. По думите му, неговата кантора представлява клиенти по знакови наказателни и търговски дела, които са свързани с националната сигурност – военната индустрия.

"Досега е имало частични проверки, но такива мащабни действия не е имало. Първоначално, сутринта на 19 декември беше направен опит да се проникне в адвокатското дружество от следовател, придружен от 15 души – униформени и служители на ДАНС. Оказа се, че те нямат официално разрешително за претърсване”, каза Стоянов и добави, че са се оправдали със сбъркан адрес.

Адвокатът допълни, че след този инцидент са направени огледи и изземвания в офиса на счетоводителя на кантората.

"Това е правен абсурд – има си Закон за адвокатурата, пише какво може и не може да се изземе. Въпреки че по НПК имат право да извършат обиск, те не могат да заобиколят разпоредбата, която гласи, че кореспонденцията между адвокат и клиент е неприкосновена”, допълни юриста.

Стоянов заяви, че няколко часа по-късно друг следовател го е посетил отново. Този път с необходимите разрешителни, но не е пристигнал със случайно избрани поемни лица.

"Те търсят документи, с които разполагат – книгата на акционерите е предадена доброволно още през 2015 г. от моя клиент. Те търсеха моят личен електронен подпис и електронният подпис на изп. директор на дружеството.  Атаката е насочена срещу нас – влизаха в дома ми, защото имаме регистрирани офиси на съответните адреси. Черешката на тортата беше, че бяхме отведени в Националната следствена служба като свидетели да даваме показания”, каза още юристът.

Той уточни, че по закон адвокатите не могат да бъдат разпитвани в процесуално качество във връзка със своите клиенти и това няма стойност в един процес. 

Водещи

Най-четени