Адвокатски протест срещу съдийската ваканция пред Съдебната палата 04.11 | 12:54

Спре ли се правосъдието, все едно няма държава, казва адв. Велислав Величков

От iNews.bg

Искаме да кажем едно – правосъдието е последното, което може да затвори в една държава. Спре ли правосъдието, спира държавата, всъщност все едно няма държава. Това заяви адвокат Велислав Величков по време на днешния протест на адвокати пред Съдебната палата, цитиран от БГНЕС.

"Второ затваряне на съдилищата, както стана през пролетта, означава фактически отказ от правосъдие, тъй като се нарушава достъпът не само на адвокатите, но и на всички български граждани до всякакъв вид дела, освен спешните и бързите производства. Ние това не може да допуснем и при всяко положение си мисли, че не най-опасното място в държавата са съдилищата, особено когато работят търговски центрове, магазини, ресторанти, доскоро имаше публика на стадионите и т.н.”, посочи Величков. Той обясни, че има строги мерки – санитарно-епидемични, хигиенични, които се спазват в съдебните сгради.

Величков категорично се противопостави на затварянето на съдебните зали до края на годината, както и десетки негови колеги, излезли пред Съдебната палата, а и пред други съдилища в страната. Според тях Висшият съдебен съвет подкрепя идеи на още невнесени законодателни предложения. "Изпаднахме е абсурдното предложение Съдийската колегия на ВСС да подкрепя предложение на депутат, а той после да не го внесе”, обясни Величков.

Тук той обясни, че има предвид предложението на депутата Красимир Ципов от ГЕРБ, което е изпратено за становище във ВСС. "Съдийската колегия го обсъжда преди то да е внесено в Народното събрание. Предложението е излизане във ваканция на съдилищата в България от 15 ноември до края на календарната година.

"В крайна сметка депутатът Ципов внесе друго предложение, а не това и това постави в наистина абсурдно положение обсъдилата го вече Съдийска колегия. Ние мислим, че много по-удачно е това, което все пак се предлага, да бъде гласувано – по преценка на административните ръководители на съответния съд при наистина остра епидемична обстановка в съответния град или заболеваемост на служители, адвокати и магистрати, за да може да бъде временно ограничаван достъпът до сградата и делата да могат да бъдат отсрочвани, но с не повече от 30 дни”, каза още адвокатът.

Адвокат Петя Белелиева каза, че в съдилищата в София, по отношение на мерките, е създадена перфектна организация. "Всичко е перфектно – дизинфекцирано, зад паравани, с отстояния, поради което считам, че няма основание да се спира дейността на съда в настоящия момент”, посочи адвокатът.

Тя обясни, че предложенията не са за съдебна ваканция, а за временно спиране дейността на съда при необходимост. "Думата "съдебна ваканция” вече е премахната от предложенията за изменение на закон”, каза тя.

Според Белелиева ръководителите на съдилища да отлагат дела с 30 дни при усложняване на епидемичната обстановка е решение. "Решение е, защото в различните региони по различен начин се разпространява вирусът и считам, че това е едно разумно предложение. Но въпреки всичко от това действие ще последва изключително тежка организация след това, защото вирусът никой не може да каже докога ще съществува, а едно пренасочване на делата, дори с 30 дни, би довело до повторно струпване. Имам предвид, че отлагането и затварянето на съда няма да реши в момента проблема. Естествено, ако има изключителна необходимост и много заболели, нормално е да бъде затворен, но към настоящия момент това не е необходимо”, каза тя.

Водещи

Най-четени