Адемов: Замразяваме възрастта за пенсия само за година 21.11 | 10:11

През това време ще се преглежда цялото пенсионно законодателство

От Десислава Маданска

Замразяването на възрастта и стажа ще е само за една година и правителството ще държи на това. Аз многократно съм заявявал, че замразяването на възрастта и стажа във връзка с демографската криза в България няма алтернатива. Това заяви социалният министър Хасан Адемов пред bTV.

По думите му въпросът е как ще се случи.

"Дали ще се случи по начина, по който ГЕРБ и Дянков предложиха, или трябва да седнем заедно със социалните партньори и в рамките на тази "санитарна" година да направим преглед на цялостното пенсионно законодателство", посочи министърът.

Според Адемов така ще се набележат мерки, които да не се променят всяка година и да не са зависими от когото и да било, включително и от "лица от типа на Дянков, които за една нощ решиха, че възрастта трябва да се увеличава на четири месеца".

По думите му големият проблем е, че едно поколение е изнесло на гърба си цялата пенсионна реформа от 2000 г. до сега.

"В продължение на 14 години се увеличава непрекъснато възрастта и стажът само с идеята по някакъв начин да се опитаме да оптимизираме системата, да я направим финансово стабилна, да направим пенсиите адекватни. Но за съжаление тези неща не се случиха", заяви социалният министър.

Според него правилното решение е "да седнем всички заедно – управляващи, опозиция, протестиращи, и да се стигне до решение, което да е общоприемливо за всички".

По думите му идеята на правителството за връщането на данъците през следващата година на хората с доходи до 340 лв. е добра, тя ще бъде обсъдена допълнително на съвета за тристранно сътрудничество и ако бъде възприета за добре, ще бъде приложена.

За следващата година за политиките, в това число и за майчинските например, в бюджета на социалното министерство са отделени 94 милиона повече в сравнение с тази, каза още Адемов.

Водещи

Най-четени