Адемов: Няма как да избягаме от увеличение на възрастта в пенсионната реформа 11.04 | 20:45

Ще се съобразим с продължителността на живота, категоричен е той

От Теодора Кокаланова

"Ясно е, че на фона на демографската картина, която я има в България, няма как да избягаме от увеличаване на възрастта. Въпросът е това по какъв начин да се случи", каза в Русе в отговор на журналистически въпрос министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов.

Той изрази желанието си дo началото на бюджетната процедура през септември социалното министерство да излезе с цялостна визия за пенсионната реформа. По думите му категорично българските граждани са заявили, че не приемат начина, по който това е било предложено от ГЕРБ.

"Идеята как да продължим пенсионната реформа ще бъде обсъдена на различни нива - заедно със социалните партньори, заедно с експертите. Тогава ще излезем с цялостна концепция", обясни Адемов.  В момента по нея работят екипи на пенсионните дружества, на синдикатите, както и на Министерството на труда и социалната политика. Адемов заяви, че не иска темата за пенсионната реформа да бъде част от предизборната кампания за европейските избори.

"Основното, което министерството иска да направи, е да се върне към споразумението, което беше сключено между социалните партньори и правителството през 2010 година, като се опитаме да го актуализираме с модерни елементи", заяви Адемов и посочи, че един от елементите е да се съобрази увеличаването на възрастта с очакваната продължителност на живота след пенсиониране.

В Русе министърът представи Националния план за изпълнение на Европейската гаранция за младежта. Той обясни, че регистрираните безработни до 29-годишна възраст в страната са около 75 000, докато тези до 24 години са около 35 000. В областите Русе, Разград, Силистра и Търговище живеят близо 105 хиляди младежи до 29-годишна възраст, като от тях безработните са около 6000, предаде БТА.

Адемов информира, че предстои да се издирят отпадналите от образованието младежи, като в рамките на месец да има връзка с тях, за да може да се изготвят индивидуалните им профили. Министърът каза още, че по програмата за Младежката гаранция за първите две години за България са отделени 240 милиона лева - от Европейския социален фонд и от национално съфинансиране. 

Водещи

Най-четени