Адемов: Правителството се вслушва в исканията на КНСБ 20.11 | 21:19

Кабинетът се е спрял на идеята да връща данъка върху минималната заплата

От Мая Александрова

Правителството уважава правото на протест с чисто синдикални искания за трудовите права на хората. Това зави министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов относно протеста на синдикалистите от КНСБ.

Той обясни, че кабинетът се е спрял на идеята да връща данъка върху минималната заплата, а не да въведе необлагаем минимум заради липсата на пари.

"Данъчното облекчение така или иначе е било заложено в програмата на правителството, но има връзка и със синдикалния протест", призна министър Адемов, предаде БНТ.

"Има косвена връзка, няма какво да крием. Ние никога не сме отричали, че това е предложение на колегите от КНСБ, но го има и в програмата за управление на правителството на Пламен Орешарски. Таймингът там обаче е определен за следващата година. Стъпката, която предприемаме, не е в посока връщане на прогресивното подоходно облагане, а е само мярка, която да облекчи онези с най-ниски доходи, които не могат да се оправят в условия на криза", заяви Хасан Адемов.

Днес от КНСБ излязоха на протест в София.

Основното им искане е въвеждане на данъчен кредит за най-бедните работещи българи. Така над 600 хил. души, чиито месечни заплати са до 400 лв., ще могат да получат обратно платения от тях данък в края на годината. Това ще им осигури годишно допълнителен доход дори в по-голям размер от месечната им заплата.

Водещи

Най-четени