Адемов: Предложението за пенсионната възраст трябва да се обсъди 02.06 | 13:36

Препоръките на Брюксел били традиционни

От Десислава Маданска

Предложението за спиране на увеличаването на пенсионната възраст трябва да бъде обсъдено изключително отговорно с всички социални партньори. Това заяви новият министър на труда и социалната политика Хасан Адемов пред БНР.

По думите му предложенията на Европейската комисия за изравняване на възрастта за пенсиониране между мъжете и жените, за преосмисляне на ранното пенсиониране, мерки във връзка са намаляване на инвалидните пенсии са традиционни. Основното изискване на Брюксел било да има финансово стабилна, устойчива и адекватна пенсионна система. Преди седмица ЕК представи 7 препоръки, които страната ни би могла да изпълни.

"Това е главното, което трябва да се направи. Другото е проблем на националното законодателство, на националните традиции, на демографската картина, на състоянието на пазара на труда", посочи Адемов.

По думите му в програмните документи на правителството, които поне досега са известни, той се опитвал да избяга от квалификацията план "Орешарски", защото това бил планът на Министерски съвет на практика.

Най-четени