Адемов разчиства контингента на "трайно безработните" 30.05 | 10:05

Увеличението на парите за майките ще зависи от парламента

От Филипа Тодева

Парите за майките ще се вдигнат до размера на минималната работна заплата, но от гласуване в парламента зависи дали това ще стане от 1 октомври или по-рано.

Това заяви новият министър на труда и социалната политика Хасан Адемов.

По данни на министерството безработицата в страната към края на месеца е 11,2%, но има тенденция за постепенното й намаляване през последните 2-3 месеца.

В тази връзка Адемов се ангажира с план за политики, които да дадат постоянна заетост на "контингента”, който досега разчита на помощите като основен източник на доходи, предаде bTV.

Той обясни, че първите стъпки в МТСП вероятно ще са насочени към най-нуждаещите се българи – "с ориентир 1 октомври, за да може най-бедните слоеве да посрещнат нормално зимния период”.

Предстоят и задълбочени дискусии със социалните партньори за размера на минималната работна заплата. Обещания в тази посока обаче няма как да бъдат направени на този етап.

Адемов съзнава, че след 12 май има обществени очаквания към социалната сфера – по отношение на политиката по доходите, пенсионната реформа и подпомагането на най-бедните.

Според него обаче бързи решения на наболелите проблеми няма – главно заради ограничените финансови възможности на държавата.

Водещи

Най-четени