Адресните регистрации – в интернет 19.06 | 18:50

Борят изборния туризъм с публичен достъп до статистиката на ГРАО

От Кристиан Костурков

Броят на новорегистрираните жители на всички населени места в България вече са в интернет. Така всеки ще може да провери кога и колко човека са променили постоянния или настоящия си адрес в определен град или село. Публичният достъп до данните е наличен в специална секция на сайта на Министерството на регионалното развитие и благоустройство.

Отварянето на регистъра на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) става по инициатива на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. В резултат на това министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова отвори за граждани статистиката на ГРАО за броя регистрации, които са извършени по постоянен и настоящ адрес, по населени места, по години и месеци за периода между 2011 и 2015 г. Данните са актуални към 15 май т.г.

Отварянето на публичния достъп до тези данни представлява мярка срещу т.нар. изборен туризъм около предстоящия през есента местен вот. "Предоставянето им е част от усилията на правителството за осигуряване на честни избори и отворено и прозрачно управление", съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Мярката е и в синхрон с приетите законодателни промени, с които се цели ограничаване на възможностите за регистрация на необичайно много лица на един адрес преди изборите, с цел осигуряването на контролиран и купен вот. Свободният достъп до тази статистика ще даде възможност на медиите и гражданското общество да анализират и информират българите дали и в кои градове и села има необичаен ръст на броя новорегистрирани лица в месеците преди провеждане на избори.

Отварянето на данните на ГРАО е и във връзка с решение на Министерския съвет от т.г., когато по предложение на екипа на вицепремиера Румяна Бъчварова беше приет Списък с набори от данни по приоритетни области, които да бъдат публикувани в отворен формат. До края на 2015 г. на Портала за отворени данни ще бъдат публикувани 119 набора от данни (регистри, списъци, статистически данни и др.) с голяма обществена значимост както за гражданите, така и за бизнеса, съобщават още от правителствената информационна служба.

Водещи

Най-четени