Акад. Воденичаров е приел да седне на министерското кресло 30.01 | 12:07

Председателят на БАН поема образованието след Сергей Игнатов

От Филипа Тодева

Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров е приел предложението да стане министър на образованието, младежта и науката. Това потвърдиха пред iNews от академията.

Акад. Воденичаров бе поканен да поеме поста, след като Сергей Игнатов подаде оставка заради скандален конкурс във Фонд "Научни изследвания".

Така, след като назначи и държа на поста в продължение на три години учен от частен университет (Сергей Игнатов бе ректор на НБУ, преди да стане министър на образованието, бел. ред.), Борисов го смени, за да постави на поста учен от държавната научна институция.

Това се случва на фона на ескалиралите протести на учените, които вероятно ще бъдат туширани след назначението на акад. Воденичаров.

Всъщност акад. Воденичаров няма кой знае какви управленски лостове в следващите няколко месеца до изборите. Бюджетната рамка вече е приета и посоката за работа в системата зададена, особено в неговата сфера след приемането на научната стратегия.

Акад. Воденичаров всъщност попада сложна ситуация – от една страна ще има помирителната роля между учените и държавата, от друга вероятно – ще трябва да се съобрази с безобразно ниското финансиране на БАН.

Между другото съкращенията в администрацията там вече започнаха.

Акад. Стефан Воденичаров пое ръководството на БАН на 3 декември 2012 г.

Той пое поста в трудна година за БАН, след кончината на предходния председател акад. Стефан Додунеков. В момента академията изпитва големи финансови затруднения, след като за трета поредна година бюджетът й бе орязан.

Академик Стефан Воденичаров е директор на Института по металознание, съоръжения и технологии "Ангел Балевски" с център по хидроаеродинамика.

Научната и научно-приложна му дейност обхваща направленията механика на материалите и изследване процесите на създаване и развитие на пукнатини; Управление на остатъчния ресурс на уникални промишлени съоръжения-корпуси на атомни реактори, каталитични реформинги, магистрални газо- и нефтопроводи, парогенератори и др.; Импулсно деформиране; Създаване на брони срещу кинетични и кумулативни боеприпаси работещи на различни физически принципи; Разработване на интелигентни управляеми инженерни боеприпаси за защита.

Водещи