Акад. Марков: У българина битува пораженческо мислене 09.06 | 17:37

Политици съветват топ историка да си мери приказките пред чуждите посланици

От iNews.bg

Българите също трябва да имат повече достойнство, а не всеки път да се оправдават, че сме малка държава и другите трябва да решават нашата съдба, коментира директорът на Историческия институт при БАН акад. Георги Марков, цитиран от агенция "Фокус".

"Ние, като народ сме претърпели множество национални крушения, но смятам че това което ни се е случило, по време на фаталното лято от 1913 година, ни е останало като наследство, което носим и до ден днешен. То се е превърнало в част от нашата народопсихология. След Първата световна война, започваме да носим и едно чувство на пораженство, което ни кара все да си повтаряме, че каквото и да правим и каквито и е битки да водим и печелим на бойните полета, други ще решават съдбата ни. И днес това усещане, продължава да битува в нашето общество", коментира топ историкът.

Той допълни, че често се случва политици да му казват да си мери приказките, пред представители на различни посолства и държави, което според академик Марков не е редно и не трябва да съществува.

Затова ученият призова политиците да не казват на българите как да си пишат историята. По думите му след 1989 година, въпреки множество удари, които България понесе в икономически и в социален план, цензурата падна.

Водещи

Най-четени