Акад. Стефан Воденичаров поема ръководството на БАН 03.12 | 11:19

След таен вот той получи 57 гласа от членовете на Общото събрание

От Филипа Тодева

Единственият кандидат за поста председател на БАН акад. Стефан Воденичаров ще оглави академията, след като беше избран от Общото събрание.

Воденичаров получи подкрепата на 57 от общо 97 участвали в гласуването. 32-ма бяха против, а 8 са пуснали празна бюлетина при тайния вот.

Той поема поста в трудна година за БАН, след кончината на предходния председател акад. Стефан Додунеков. В момента академията изпитва големи финансови затруднения след като за трета поредна година бюджетът й бе орязан. 

Академик Стефан Воденичаров е директор на Института по металознание, съоръжения и технологии "Ангел Балевски" с център по хидроаеродинамика.

Научната и научно-приложна му дейност обхваща направленията механика на материалите и изследване процесите на създаване и развитие на пукнатини; Управление на остатъчния ресурс на уникални промишлени съоръжения-корпуси на атомни реактори, каталитични реформинги, магистрални газо- и нефтопроводи, парогенератори и др.; Импулсно деформиране; Създаване на брони срещу кинетични и кумулативни боеприпаси работещи на различни физически принципи; Разработване на интелигентни управляеми инженерни боеприпаси за защита.

По-съществените научно-приложни приноси на чл.-кор. Стефан Воденичаров в горните области са в разработването на методи и устройства за изследване съпротивлението на материалите срещу проникването на кинетични и кумулативни боеприпаси, разкриващи механизмите на взаимодействие, за оценка пригодността им за бронева защита, създаване на високоефективна защита на хеликоптери и други транспортни средства срещу РПГ, създаване на голям брой високотехнологични изделия осигуряващи комплексна защита срещу нападения по суша и вода, голяма част от които са приети на въоръжение в Българската армия и са намерили реализация във водещи в тази област страни-членки на НАТО и др.  

Водещи

Най-четени