Ако ГЕРБ не се върнат в НС, чака ни негативен доклад от Брюксел 19.07 | 11:18

Правосъдният министър бил шокиран от тефтерчето на Златанов

От Христина Рафаилова

ГЕРБ може да имат сериозен "принос" за евентуален негативен доклад за напредъка на страната по механизма за проверка и сътрудничество. Това стана ясно от думите на правосъдния министър Зинаида Златанова пред Нова телевизия.

Тя коментира така наречения устен доклад на ЕК за напредъка на страната ни. По нейни думи важният период е в края на годината, когато ще излезе реалният доклад. Дотогава трябва да се случат много неща, като едното от тях е да бъде избран съдебен инспектор. Това обаче можело да стане с гласовете на 160 народни представители. В момента в парламента няма толкова депутати заради отказа на хората на Бойко Борисов да влязат в пленарна зала.  

Вицепремиерът подчерта, че вчерашният доклад е рутинна процедура и в него са засегнати обичайните теми като организираната престъпност, корупцията, съдебната реформа, както и прословутата Комисия за установяване на конфликт на интереси.

До края на годината, когато страната ни ще получи реална оценка за напредъка по механизма, Златанова обеща да внесе в парламента новия Наказателен кодекс. В този срок тя ще бъде готова с последните стъпки за реализирането на съдебната реформа. Министърът изрази надежда, че и четирите парламентарно представени партии ще представят позициите си за стратегията. Според нея политическите сили трябвало да решат дали хората заслужават реформа на системата, или не. Златанова щяла да предложи на партиите в Народното събрание споразумение около няколко базисни точки и така да се гласува съдебната реформа в пленарната зала. 

Правосъдният министър коментира и скандалния случай с тефтерчето на вече бившия шеф на Комисията за установяване на конфликт на интереси – Филип Златанов. Тя призна, че била шокирана. Според нея комисията се оказала един репресивен орган. Златанова добави, че новите управляващи все още не знаят за какво са използвани други институции, като МВР например. Вицепремиерът коментира, че останалите членове на комисията мълчат и не излизат с позиция дали са знаели за случващото се. 

За случая със СРС-тата в съдебната система Златанова заяви, че се надява Камен Ситнилски да изчисти името и достойнството си. По нейно мнение било въпрос на лична преценка дали той ще подаде оставка. 

По повод писмата на немския и френския посланик тя заяви, че такива изявления не могат да бъдат причина за спиране не еврофинансирането за България. Златанова каза, че тяхното притеснение за случващото се у нас е разбираемо и за същото се притеснявали и нашите управляващи. 

За случая на Гергана Червенкова министърът каза, че промяната на споразумението със САЩ, по чиято сила българката ще бъде екстрадирана, не стои на дневен ред. Вицепремиерът добави, че правосъдното министерство не може да се намеси в работата нито на българските, нито на американските съдилища.

Водещи

Най-четени