Ако ваксината на "Pfizer" е успешна, тя ще се прилага на 2 дози чрез инжектиране 15.11 | 10:02

Ваксините ще бъдат доставени, когато се докаже, че са безопасни и ефикасни срещу коронавируса. На този етап остават много въпросителни, свързани с ефективността на тази ваксина

От iNews.bg

Ако ваксината на "Pfizer" е успешна, тя ще се прилага на 2 дози чрез инжектиране, с три седмица пауза между тях. Това съобщи bTV като се позовава на отговор до медията от Лиса Маргарет О`Нийл, която e глобален директор "Връзки с медииите за Европа, Близкия Изток и Африка" във "Pfizer".

Ваксините ще бъдат доставени, когато се докаже, че са безопасни и ефикасни срещу коронавируса. На този етап остават много въпросителни, свързани с ефективността на тази ваксина. 

В момента за целите на клиничното проучване се набират хора, които не са били засегнати от COVID. "Към 8 ноември изследването обхваща 43 538 участника, като 42% от участниците от цял свят и 30% от тези от Америка са с различен расов и етнически произход, на възраст между 12 и 85г. Към момента не са наблюдавани сериозни притеснения от гледна точка на сигурността. Като се вземе това предвид, трябва все пак да кажем, че бяха наблюдавани и някои нежелани ситуации, съответстващи на това, което може да се очаква при чиста случайност, когато се използва извадка от население с този размер, възраст и съпътстващи заболявания.", пишат от компанията.

На въпросите ще спре ли ваксината разпространението на вируса сред хората с по-слаби симптоми и ще бъде ли приложима за хора, които вече са прекарали веднъж COVID-19 от "Pfizer" казват, че все още предстоят клинични изпитвания.

Един от големите въпроси е свързан и със съхранението и транспортирането на ваксината.

"Имаме специални термоспедитори, които контролират температурата, използвайки сух лед, поддържайки препоръчителните условия от -70 по Целзий в рамките на 10 дни. Ще използваме термодатчици с GPS поддържка във всеки термичен изпращач с контролна кула, която ще проследява местоположението и температурата на всяка изпратена ваксина по предварително зададените маршрути. Тези устройства с GPS ще позволят на "Pfizer" да действа проактивно, предотвратявайки нежелани отклонения, още преди да се случат." , категорични са от компанията.

По информация на "Ройтерс", обаче един дълбоко замръзяващ фризер струва между 5000 и 15 000 долара. А в ефира на предаването "Тази събота" директорът на института по микробиология към БАН, проф. Пенка Петрова коментира, че България не разполага във всяко лечебно заведение с такъв тип фризери, а сухият лед, който се използва, е много скъп.

Водещи

Най-четени