Ако евроизборите бяха днес, БСП пак бие ГЕРБ 09.03 | 11:47

Това показват резултатите от проучване на Института за модерна политика

От iNews.bg

Последните социологически проучвания сочат, че ако изборите за Европейски парламент бяха днес, БСП има постоянна преднина пред ГЕРБ.

Така е и според проучването на Института за модерна политика. Резултатите показват, че при вот сега БСП би взела 18,8% от гласовете, а ГЕРБ 18%.

8% от избирателите биха гласували за "България без цензура-ВМРО-ЗНС", ДПС ще събере 4,3%, АБВ 3,9%, Реформаторският блок 3,6%, Атака 3% и НФСБ – 1,2 на сто.

Делът на респондентите, които дават своята подкрепа за левицата, е с преднина от между 0,5 до 1 на сто от ноември миналата година, спрямо избирателите, подкрепящи ГЕРБ. По тази причина от ИМП констатират, че на този етап се наблюдава по-скоро "позиционна война", отколкото отчетлива тенденция на спад или растеж в подкрепата за БСП и ГЕРБ.

От останалите политически сили отчетлива тенденция на растеж вече в няколко поредни проучвания се регистрира за политическия съюз "България без цензура-ВМРО-ЗНС". Делът на анкетираните, заявяващи подкрепа за тази политическа конфигурация възлиза на 8% (за сравнение - по данни на ИМП, тя е била на нива 5.6% през януари и 5% през декември миналата година). Към момента данните отреждат на този нов политически съюз не само статута на най-голяма извънпарламентарна сила, но и на трета политическа сила след БСП и ГЕРБ.

За ДПС на евровота биха гласували 4,3% от гласоподавателите, което е в диапазона на традиционното електорално влияние на партията. Трябва да се има предвид обаче доказаният потенциал за предизборна мобилизация на ДПС, който би могъл да увеличи електоралната им подкрепа в реална изборна ситуация, посочват от ИМП, цитирани от в. "24 часа".

Делът на гражданите, които категорично заявяват, че няма да отидат до урните, към момента е 25,7%.

От ИМП отбелязват, че ако регистрираните в последните няколко проучвания тенденции се запазят до изборния ден, бихме могли да очакваме представителство в Европейския парламент да получат между 3 и 5 формации.

Най-четени