Ако не усвоим еврофондовете, ги връщаме през 2013-та 23.04 | 19:57

Трябват дългосрочни и интегрирани проекти, за да получим пари след това

От Ивелина Георгиева

За да получим и 1 евро европейско финансиране в периода 2014-2020, трябва да имаме дългосрочен интегриран план, който очертава комплексни проекти, а не проекти на парче.

Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на форум "Интелигентни градски инвестиции в София". Тя поясни, че 2012 г. ще бъде година на 3 основни приоритета, в която ще трябва да се договорят наличните средства по програмите, да се направи изключителен ръст в усвояването на средствата, тъй като през 2013 г.ще трябва да връщаме парите, ако не ги усвоим, и да се подготвят и планират проектите за следващия програмен период.

"Ако не разплатим милиардите средства по оперативните програми, с които разполагаме, автоматично ще трябва да ги върнем на ЕК, а това не трябва да позволяваме да се случва", каза Лиляна Павлова. По думите ѝ 2013 г.ще е година на преговори за това колко средства да получи страната ни и за кои проекти.

Подобряването на градската среда, развитието на туризма и енергийната ефективност са сред основните приоритети за следващия програмен период по ОП "Регионално развитие".

Единственият начин да имаме интелигентни градове е добрият синхрон между бизнеса и държавата, подчерта министър Павлова. Понятието интелигентен град означава наличието на средносрочно и най-вече дългосрочно планиране на интегрирани проекти, в които държавата в съчетание с бизнеса инвестира в подобряването на града, обясни регионалният министър.

Местните власти трябва да бъдат стимулирани да мислят дългосрочно и интегрирано, а местният бизнес да участва в планирането на инвестициите, смята Павлова. Според нея в момента инвестициите са на парче или само в ремонт на улици, а подземната инфраструктура не е подменена и след това се налага да се правят кръпки. Панелните сгради също са санирани на парче и липсва единна енергийна ефективност.

"Основният приоритет трябва да бъде да се спре практиката да се мисли и работи на парче", коментира Павлова.

Държавата няма да финансира безвъзмездно проекти, независимо каква инвестиция се планира в следващия програмен период.

От МРРБ са разработили социално-икономически анализ, който има за цел да покаже, какъв е потенциална на всеки един от 28-те региона на страната. Този анализ ще спомогне инвестициите да имат териториална насоченост спрямо потенциала на региона.

"Това означава, че на едни места ще инвестираме повече в туризъм, на други в създаване на инвестиционен климат, логистични паркове и други", посочи Павлова.

Най-четени