Ако построим "Белене", ще фалираме 15.01 | 16:38

Централата ще ни струва над 10 млрд. евро

От Ивелина Георгиева

АЕЦ "Белене" ще струва на България над 10 милиарда евро. Тази цена е посочена в междинния доклад на временната анкетна комисия за всички данни, факти и обстоятелства за проекта АЕЦ "Белене" от 2009 до 2012 г.

След двучасови дебати комисията прие междинен доклад, който да бъде внесен за разглеждане в Народното събрание. Той ще бъде полезен за взимането на решение от страна на българските граждани на Националния референдум.

Предложението на председателя на комисията Диан Червенкондев за междинния доклад обаче бе отхвърлено от представителите на опозицията в комисията.

Пропуските в доклада пръв посочи депутатът от "Атака" Венцислав Лаков. Той поясни, че няма да подкрепи приемането на документа, защото комисията не се е запознала с всички факти по проекта "Белене" след 2009 г.

Лаков посочи, че истината за "Белене" се изопачава, защото докладът се позовава на един източник - Агенцията за държавна финансова инспекция, и не са приети предложенията и на "Атака" за изслушване на други лица и приемане на други източници.

Не са потърсени становища от ДАНС, МВР, прокуратура и други международни експерти.

Според Лаков целта на междинния доклад е изцяло политическа - той трябва да повлияе върху решението на гражданите на 27 януари.

Депутатът от "Коалиция за България" Румен Овчаров заяви, че не е предоставена на народните представители в комисията цялата кореспонденция между НЕК и RWE.

Червенкондев опонирана на Румен Овчаров и го обвини, че не е присъствал редовно на заседанията на комисията, затова не се е запознал с тези документи. Червенкондев подчерта, че всички тези документи са на разположение на депутатите още от първите заседания на комисията, а на предното заседание е била разгледана подробно кореспонденцията между НЕК и RWE.

Според депутата от ДПС Раман Аталай приемането на междинен доклад от парламентарна комисия е прецедент в българския парламент. По думите му този доклад обслужва само едната страна на бъдещия референдум.

"Трябва да има такъв междинен доклад, защото той изважда факти и обстоятелства, които не са известни на обществото", каза синият депутат Мартин Димитров, който бе гост на заседанието на комисията.

"Сега официално в доклада пише, че "Белене" струва над 10 млрд. евро, с което се дава отговор на ключов въпрос", посочи той. Според "синия" депутат, ако започне да се стои "Белене", ще фалира българската икономика и българската държава.

Димитров допълни още, че в доклада честно са описани нарушенията на различни закони като най-многократно е нарушаван Законът за обществените поръчки с извършването на авансови плащания, без да е трябвало.

Депутатите Румен Овчаров и Петър Димитров предложиха няколко промени за изменения и допълнения на текста в междинния доклад, които комисията отхвърли.

В края на заседанието директорът на Агенцията за държавен финансов контрол съобщи, че е изготвен доклад за обществените поръчки, проведени до момента по проекта "Белене", и са констатирани множество нарушения. По този доклад е образувано досъдебно производство.

Водещи

Най-четени