Активисти на ДПС привиквани в полицията в Пловдив 11.04 | 15:15

Местан смъмри МВР и го посъветва да стои далеч от изборите

От Ивелина Георгиева

Общински съветници и кандидати за депутати от листите на ДПС са били привикани в полицията в Пловдив, за да получат предупредителни протоколи. За това алармира лидерът на партията Лютви Местан. Той поясни, че получаването на предупредителен протокол, се извършва, когато от МВР има данни, че конкретното лице, ще извърши нарушение.

За общинските съветници, които са били привикани, досега не е имало информация да са нарушавали реда, отбеляза Местан.

Пред призованите са били Бранимир Иванов и Антон Карагьозов. Според лидера на ДПС в полицията ще бъдат привикани и други активисти на ДПС, като всички те ще са от квартал "Столипиново". На въпрос към органите на реда от страна на привиканите: "на какво основание има съмнение, че ще извършат нарушение", от МВР не са дали адекватен отговор и са посочили, че това е рутинна проверка.

Местан допълни още, че проверката е била на ниво началници в МВР. Поради неуспеха да се свърже лично с министъра на вътрешните работи Петя Първанова, лидерът на ДПС отправи няколко въпроса към нея чрез медиите. Той попита кой е разпоредил тази акция и защо тя е избирателна, тъй като засяга кандидати от листите на ДПС.

Защо не са поканени да подпишат предупредителни протоколи и кандидати от други политически сили. Местан попита още, дали МВР не резюмира виновност на основание политическа принадлежност и вменяване на вина на етническа основа. Лютви Местан увери, че ДПС ще се противопостави на всеки опит предизборният дискурс да се трови със самоцелно етнизиране.

Той предупреди още, че този сигнал ще бъде отправен до европейските наблюдатели от ОССЕ и ПАСЕ, тъй като тези действия създават основание за дискриминационен мотив. ДПС поиска полицията да стои далеч от изборите, защото нейната работа е да осигури реда, а не да провежда политически акции. Според лидера на партията, ако някой трябва да бъде привикан в Пловдив, за да подпише предупредителен протокол, това е кметът на града Иван Тотев.

Водещи

Най-четени