Актуална зимна обстановка по обяд: Тежка, но бавно се нормализира 12.01 | 13:56

В Източна, Североизточна и Северозападна България зимата продължава да създава проблеми

От iNews.bg

Обстановката в страната в условията на тежка зима, обилен сняг и студ бавно се нормализира. Жълт код е обявен за днес в 19 области на страната. В Източна и Североизточна България той е за снеговалежи, съчетани със силен вятър. В Северозападната част от страната предупреждението е за ниски температури.

В област Добрич движението на моторни превозни средства е при тежки зимни условия. Отворени са основните пътища от републиканската пътна мрежа. Община Генерал Тошево няма да отменя бедственото положение и днес. От полунощ товарните автомобили преминават през КПП "Йовково", предаде БНР.

Няма проблеми и от румънската страна. Отворени са пътищата Добрич – Генерал Тошево – Кардам, Добрич – Одринци – Ведрина – Варна, Добрич – Балчик и Добрич – Варна, където вчера имаше проблеми с опашки от чакащи автомобили и камиони. Няма населени места без ток. Отстраняват се само локални аварии.

Влакът Добрич – София се движи със 100 минути закъснение. По направленията Добрич – Варна и Добрич – Кардам влаковете не се движат. Обстановката в община Генерал Тошево остава изключително сложна. Най-тежко е положението между селата Рогозина и Спасово, където от два дни има множество закъсали автомобили и техника, но без бедстващи хора.

Техниката работи за разширяването на пътищата в шуменската община Венец, където беше отменено бедственото положение. В Шуменска област все още непроходима е отсечката Царев брод - Златна нива, заради навявания. Ограничение за автомобили до 3,5 тона има по пътя Шумен - Силистра.

До няколко часа се очаква да бъде отворен пътят до село Живково, което се оказа най-критичното място в община Хитрино. По думите на Ридван Муса от Гражданска защита в Хитрино снощи фадромите са успели да пробият преспите до половината от пътя към селото, като днес разчистването ще продължи. Хляб в селото има, тъй като там работи фурна, но лекарствата на някои хора са свършили или са на привършване. Удължава се ваканцията в средното училище "Д-р Петър Берон" в Хитрино. Решението бе взето на извънреден педагогически съвет. Едва 15 от над 200 деца влязоха в учебното заведение днес. Парното в училището в Хитрино работи, но заради дългата ваканция класните стаи все още са студени. Занятията на всички ученици в областта ще бъдат подновени в понеделник - 16 януари.

Отмениха частичното бедствено положение в Смолян. Пътищата са почистени и проходими при зимни условия. Навсякъде има ток и вода, а децата вече са на училище.

Ришкият проход е отворен за всички автомобили. Възстановено е движението за всички МПС по пътя Гълъбово – Симеоновград – Харманли. Товарните камиони над 12 тона да се движат задължително с вериги по пътя Провадия – Айтос, съветват от АПИ. Отпада ограничението за движение на тежкотоварни автомобили над 12 тона по пътя Гурково – Петолъчката, на територията на област Сливен.

Възстановено е движението по пътя Русе – Мартен. През нощта беше ограничено движението по едното платно поради аварирал ТИР, поясняват от Пътната агенция. Възстановено е движението за всички видове превозни средства от Петолъчката до Бургас и от Петолъчката до ГКПП "Лесово".

Разрешено е и движението на всички МПС по магистрала "Тракия" в участъка от пътен възел Зимница до пътен възел Карнобат. Въведено е обаче ограничение на скоростта до 60 км/ч. Остава ограничено движението на всички МПС в участъка от пътен възел Карнобат до Бургас.

В Бургаска област е ограничено движението по третокласния път Синеморец – Резово заради падналия обилен снеговалеж в района. Спрени са пътническите влакове на територията на областта заради повреди в локомотивите. Движат се бързите, като някои от тях спазват разписанието на пътническите.

Във всички общини във Варненска област пътищата са проходими при зимни условия. Отворени са Варна – Добрич и Варна – Бургас. Панорамният път над Аксаково остава затворен, почиства се със снегорини. Пристанището е затворено за ненатоварени кораби, силата на вятъра достига до 11 метра в секунда. Летището работи нормално.

Водещи

Най-четени