Акция "Абитуриенти" завладява пътищата 30.04 | 16:57

Полицията цели да предотврати катастрофи по време на предстоящите балове

От Теодора Кокаланова

"Пътна полиция" стартира традиционната превантивна кампания "Абитуриенти" с цел предотвратяване на ПТП по време на предстоящите абитуриентски балове. Акцията цели да осигури безопасността на най-уязвимите участници в пътното движение.

По време на абитуриентските балове ще се следят основните рискови фактори, водещи от пътнотранспортни произшествия. Тази година ще бъде приложен иновативен начин за превенция, който ще бъде насочен към едни от най-уязвимите участници в пътното движение – подрастващата младеж.

Инспектор Асен Караджов обяви, че е създадена организация за популяризиране на европейски проект "Икарус". Ще бъдат проведени срещи и беседи с абитуриентите, където ще им бъде представен филмът "Млада Европа", който е предназначен за образователни цели в рамките на проекта.

По думите на инспектора основна цел на филма е да помогне на младите хора да разберат важността от спазване на правилата на движение по пътищата и да насърчи културното и законно поведение, и избягването на рискови ситуации, които са основните причини за възникването на подобни пътни инциденти. 

Според Караджов основните рискови фактори, водещи до ПТП по време на абитуриентските тържества, са управлението на автомобили, превозващи абитуриенти с несъобразена скорост, извършването на опасни маневри, отнемането на предимство и преминаването на червено.

Неправилният превоз на пътници, автомобилите, неосигуряващи предимство, абитуриентите, които се показват през прозорците на автомобилите, подаването на неразрешени светлинни сигнали и звукове на автомобилите, превозването на повече пътници от броя на местата за сядане в автомобила, както и управлението от неправоспособни и употребили алкохол водачи също може да доведе до фатални инциденти.

Инспектор Караджов напомни, че по време на абитуриентските балове ще има засилен контрол от страна на "Пътна полиция", информира агенция "Фокус". 

Водещи