Акция "Сладки" излови банда, източила 2 млн. лв. ДДС от захар 08.02 | 10:47

Внасяли стоката от страни в ЕС и уж я изнасяли към Румъния, а всъщност я продавали у нас

От Диана Цветкова

Организирана престъпна група за източване на ДДС е разбита при спецоперация "Сладки", реализирана от полицията, НАП и Агенцията за безопасност на храните, съобщи МВР.

Задържан е лидерът на четиричленната група, а по оценка към момента чрез невнасянето на ДДС бандата е нанесла щети за бюджета в размер на над 2 милиона лева.

В рамките на полицейската операция са претърсени 26 обекта на територията на 8 областни дирекции на МВР, като са разпитани над 50 свидетели. От офиси, домове и автомобили са иззети документи, мобилни телефони, компютри, суми в евро, около 200 000 лева, печати на фирми и др.

Престъпната дейност е извършвана при покупка на захар от държави-членки на Европейския съюз, а впоследствие стоката е реализирана в България без документи и плащане в брой. Същевременно пред НАП са отчитани фактури за фиктивни вътрешнообщностни доставки към Румъния.

В различни периоди търговията със захар е оАхсъществявана от различни фирми от София, Ямбол и Варна. Дружествата декларирали пред НАП сделки със захар с произход първоначално от Полша и Чехия, а впоследствие само Чехия; същия вид сделки с олио - с произход дружества от Румъния и доставки на захар и олио към дружества от Румъния.

Установено е, че декларираните доставки за Румъния са фиктивни, а захарта и олиото са реализирани в различни населени места в България.

Според разследването разтоварването на захарта е ставало в складови бази в Сливен, Варна, Бургас, Харманли, Хасково и Добрич. Един от участниците в групата е развивал стопанска дейност без регистрирана фирма и е водил счетоводството си на "халваджийски" тефтер.

Задържан е лидерът на организираната престъпна група – 25-годишният И. Г. от Ямбол, криминално проявен, но неосъждан.

Водещи

Най-четени