Алеко Константинов и Бай Ганьо ще ни правят компания, докато почиваме на Витошка 22.05 | 07:24

Скулптури на двамата са сред предложенията за модерни паметници

От Цанка Донкова

Жителите и гостите на София ще могат да се снимат със скулптурите на писателя Алеко Константинов и неговия най-известен герой Бай Ганьо. Те са първите от 6-те предложения за модерни паметници на бул. "Витоша”.

"Ние решихме първата градска композиция да е на големия български писател Алеко Константинов”, обясни зам.-кметът  по културата Тодор Чобанов.

Фигурите ще са разположени в ремонтираната част на булеварда в близост до метростанция "НДК”. В надпреварата за извайване на фигурите се борят два проекта, а победителят ще стане ясен до няколко седмици, съобщава в. "Монитор".

В състава на журито ще влязат представители от творческите съюзи, от администрацията на общината, както и инженери и архитекти, които ще оценяват техническите аспекти на проектите. Единият проект е на авторски колектив "Алеко” - арх. Светла Деанкова-Статкова и скулпторът Неделчо Константинов, а другият "Круша” - арх. Станислав Константинов и проф. Георги Чапкънов.

Първата композиция представя Алеко Константинов седнал на маса и пиещ кафе с поглед към Витоша, а героят му Бай Ганьо е изправен с гордата стойка и нарамил дисагите. Вторият проект предвижда Щастливеца и неговият герой да седят на една маса. При него Бай Ганьо подава на Алеко круша, като препратка към известното произведение.

1286068Авторите на проектите обясниха, че при реализацията могат да добавят още два стола и така желаещите да могат да седнат на една маса с автора и неговия герой. И при двете композиции образът на Бай Ганьо ще прилича на покойния актьор Георги Калоянчев, а неговите наследници са дали своето съгласие. Бронзовата фигура трябва да струва около 80 000 лв. и ще се прави с общински пари и дарения. Композицията ще се казва "Алеко Константинов”, защото тази година има 150-годишен юбилей от рождението на фейлетониста. Тя трябва да бъде монтирана до края на годината.

Кои ще са останалите пет композиции на "Витоша” ще се решава на по-късен етап. Сред предложенията са спортният коментатор Николай Колев-Мичмана, футболната легенда Георги Аспарухов-Гунди, актьорът Тодор Колев и други.

Най-четени